Ako ne iskeširate milijune dolara, ostajete bez hotela: Nije film, upravo se događa kompaniji koja posluje i u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 29. rujan 2020. u 14:37

Kako je poznato, Marriott posluje i u Hrvatskoj, s najvećim portfeljom u Zagrebu i Dubrovniku, gdje upravlja objektima HUP-a  Zagreb, no ova priča neće se odraziti na hotele u Hrvatskoj.

Ako u idućih pet dana ne iskešira 11 milijuna dolara, hotelska kompanija Marriott gubi ugovor o upravljanju u 122 hotela u 31 državi. Grupa IHG na jednaku foru prošlog mjeseca ostala je bez čak 103 hotela. Zvuči kao reket, prizor iz američkog filma? Ipak nije film, već pomalo bizarna stvarnost koja je zadesila hotelske divove uslijed pandemije covida i potopa prihoda, a rezultat će biti značajno preslagivanje portfelja, u ovom slučaju u korist trenutno puno manjeg brenda Sonesta.

Ovo je slijed događaja: investicijska kompanija iz Bostona, Service Properties Trust (SVC), vlasnici 122 hotela pod brendom Marriott u 31 državi, zatražili su od Marriotta da im u roku od 10 dana uplate 11 milijuna dolara, inače će raskinuti ugovor o upravljanju s Marriottom, koji je potpisan do 2035. godine. Kao razlog se, ukratko, navodi da Marriott nije uspio ostvariti zajamčeni povrat vlasnicima hotela, iako ta jamstva nisu ispunjena zbog pandemije. Ako SVC ne dobije uplatu u zatraženom roku, sve navedene objekte će rebrendirati u Sonestu, u kojoj pak SVC drži 34 posto udjela. Sličan manevar kompanije je nedavno izvela s IHG grupom koja gubi 103 hotela, te bi Sonesta uskoro mogla učetverostručiti portfelj. Kako je poznato, Marriott posluje i u Hrvatskoj, s najvećim portfeljom u Zagrebu i Dubrovniku, gdje upravlja objektima HUP-a  Zagreb, no ova priča neće se odraziti na hotele u Hrvatskoj.

Među objektima koja bi mogao izgubiti Marriott u najvećem dijelu radi se o hotelima koji posluju pod brendovima Courtyard i Residence Inn. Trenutno se ne zna hoće li Marriott pristati na SVC-ovu ponudu, navodno još razmatraju. Sonesta trenutno u portfelju ima svega 83 hotela u Sjevernoj i Južnoj Americi te Egiptu, čemu će se krajem studenog pridružiti još 103 hotela Intercontinental grupe, koja SVC-u nije uplatila traženih 8.4 milijuna dolara naknade na ime jamčenog povrata investicije iz ugovora o upravljanju. U SVC-u tvrde da su njihovi hoteli pod brendom Sonesta u razdoblju prije pandemije imali dobre rezultate, uz porast prihoda od 14 posto u 16 hotela koji su još 2012. godine prešli iz IHG-a na Sonestin brend.

SVC i Sonesta za sada ne žele komentirati priču s Marriottom, no predsjednik uprave Soneste Carlos Flores nedavno je najavio mogućnost daljnjeg širenja portfelja nakon realizacije preuzimanja od IHG-a.

Analitičari vide jasan cilj investitora koji ujedno želi upravljati vlastitim objektima, te tako smanjiti rizik i troškove. Prije svega zato što se ne radi o akciji uvjetovanoj rezultatima navedenih objekata, već o čistoj financijskoj transakciji koja trenutno najviše odgovara dioničarima, zasad nema govora o velikoj prijetnji opstanku divova kao što su IHG i Marriott. Na kraju drugog kvartala ove godine IHG je imao više od 5.900 hotela, a Marriott više od 7.400, dok će Sonesta s ove dvije akcije imati oko 300.

Komentirajte prvi

New Report

Close