VIDEO: Pogledajte kako ljudi i roboti zajedno rade u bolnici budućnosti

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2019. u 11:20
Foto: ABB

S obzirom da svjetska populacija brzo stari i sve je veći manjak medicinskog osoblja, zdravstveni sektor u cijelom svijetu suočava se s velikim izazovima.

ABB-ov mobilni i autonomni robot YuMi® osmišljen je za rad zajedno s medicinskim osobljem i laboratorijskim radnicima, a može puno pomoći i u logistici dostave lijekova, objavio je portal ABB-a. 

ABB je pokrenuo svoje prvo svjetsko istraživanje u zdravstvu na kampusu Teksaškog medicinskog centra, najvećem svjetskom medicinskom gradu, i predstavio niz konceptnih tehnologija dizajniranih za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju u laboratorijskim i logističkim zadacima u bolnicama.

Svake godine u Teksaškom medicinskom centru (TMC) u Houstonu liječi se 10 milijuna pacijenata, uključujući 750 000 posjeta hitnoj službi, obavlja se više od 180 000 operacija i porađa preko 25 000 beba. Ovaj ogroman broj pacijenata i tretmana zahtijeva najviši stupanj učinkovitosti i brzine od zaposlenika TMC-a, a da se ne ugrozi točnost laboratorijskog rada. 

Budući da je dom za više od 60 institucija, uključujući najveću svjetsku bolnicu za djecu i najveću svjetsku bolnicu za rak, to također zahtijeva visoku razinu međuinstitucionalne suradnje. Sve to čini TMC idealnim partnerom za smještaj prvog ABB-ovog globalnog istraživačkog centra u zdravstvu, gdje će ABB razviti robote koji su u stanju izvoditi ponavljajuće, osjetljive i svakodnevne procese, a visokokvalificirano medicinsko i laboratorijsko osoblje će dobiti više vremena za obavljati vrijednije uloge i u konačnici liječiti više pacijenata.

ABB-ovo novo istraživačko središte za zdravstvo, smješteno u TMC Innovation Institute, vrhunsko je čvorište s površinom od 5.300 četvornih metara (500m2) koje potiče suradnju medicine i vrhunske tehnologije, povezujući start-up s pionirima u akademskim krugovima i vodećim tehnološkim kompanijama kako bi se ubrzao razvoj i prototipiranje napredne medicinske tehnologije. 

U TMC-u ABB će razviti nekirurške medicinske robotike, osmišljene za pomoć medicinskom i laboratorijskom osoblju i s potencijalom za poduzimanje širokog spektra laboratorijskih i logističkih aktivnosti u bolnici. Potencijalno bi ovi sustavi mogli smanjiti broj ručnih postupaka koje obavlja medicinsko osoblje, poboljšati točnost laboratorijskih radova i poboljšati zadovoljstvo pacijenata i na kraju sigurnost pacijenta.

Automatizacija, ubrzanje i učinkovitost

Primjer konceptualne tehnologije predstavljene u ABB-ovom istraživačkom zdravstvenom središtu je ABB-ov mobilni YuMi® koji će moći samostalno osjetiti svoj put i kretati se oko svojih ljudskih suradnika, dok će naučiti pronaći različite rute s jedne lokacije na drugu.

Ponavljajuće i dugotrajne aktivnosti uključuju pripremu lijekova, punjenje i istovar centrifuga, pipetiranje i rukovanje tekućinama te prikupljanje i sortiranje epruveta. Ostale tehnologije koje je ABB predstavio na istraživačkom centru za zdravstvo uključuju robota 1200 IRB-a koji bi mogao izvršiti prijenos tekućina u aplikaciji za pipetiranje. Sve su to uobičajeni laboratorijski zadaci koje bi robotska automatizacija mogla podržati kombinirajući dosljedne performanse s razinom fleksibilnosti i kontinuiranog rada koji bi mogli povećati propusnost i kvalitetu uz minimiziranje troškova.

Uz to, mobilni YuMi® se također može koristiti u bolnicama za širok izbor logističkih uloga. YuMi® će moći izdavati lijekove, transportirati ih tamo gdje su potrebni u bolnice, dostavljati medicinske potrepštine bolničkom osoblju i posteljinu izravno u bolesničke spavaće sobe.

ABB i Texas Medical Center prednjače u inovacijama i sada su spremni uvesti snagu robotike i automatizacije u medicinu. Analiza pokazuje da bi se zadaci koji se ponavljaju mogli automatizirati i obavljati do 50 posto brže u usporedbi s trenutnim ručnim procesima, uz dodatnu korist da roboti mogu raditi 24 sata dnevno. Procjenjuje se da će globalno tržište robotske automatizacije značajno rasti i dosegnuti gotovo 60.000 ne-kirurških medicinskih robota do 2025. godine, što je četverostruko povećanje od 2018. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close