Velike srpske ICT kompanije već poslale zaposlenike da rade od kuće

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2020. u 22:00
Odgođaju su putovanja,
nema sastanaka, a zaštitne maske za zaposlenike 
postale su obvezne, Foto: Shutterstock

Kompanije u ICT sektoru u Srbiji već su napravile planove kako raditi u uvjetima koronavirusa.

Poduzetnici u Srbiji pripremaju se za jače širenje koronavirusa, što znači izradu planova za pojavu virusa u kompanijama, rad zaposlenih od kuće i testiranje rada u kriznoj situaciji. Prema informacijama Tanjuga, pojedine velike srpske ICT kompanije već su poslale zaposlene da rade od kuće.

Kompanije u ICT sektoru u Srbiji već su napravile planove kako raditi u uvjetima koronavirusa, rekao je za Tanjug Nebojša Đurđević, direktor Izvršnog ureda Inicijative Digitalna Srbija. Prema njegovim riječima, već ovog tjedna kompanije će obaviti probe tako što će zaposleni jedan dan raditi od kuće kako bi se testirala kvaliteta veza nužnih za takvu vrstu rada.

Te kompanije još ranije odgodila službena putovanja u inozemstvo zbog globalne situacije oko koronavirusa. Petar Stakić, glasnogovornik Infostuda, kaže da većina od 200 zaposlenih, od čega je 180 u Subotici, a 20 u Beogradu, već radi od kuće, prema preporuci kompanije.

Rečeno im je da nemaju sastanke, da ne putuju i ako putuju da budu u samoizolaciji, kao i da nose zaštitne maske, a kompanija je pripremila i svoje upustvo za ponašanje zaposlenih.

Bankarski sektor je pripremljen za krizne situacije u vezi s koronavirusom, rekao je Tanjugu Vladimir Vasić, glavni tajnik Udruženja banaka Srbije.

On kaže da su Europska središnja banka i Europska bankarska federacija već poslali preporuku bankama da testiraju svoje rezervne planove koje, inače, imaju sve banke.

“To je nešto što je sastavni dio procesa u bankarskom sektoru, ne samo u ovom slučaju, već i u drugim sličnim situacijama”, rekao je Vasić dodajući da je tako bilo i prije nekoliko godina za vrijeme epidemije gripe i u drugim sličnim situacijama. Tako da su banke uvijek spremne za rizične situacije, istaknuo je Vasić.

“Bez obzira je li riječ o virusu ili ne, svaka banka ima svoj ritam, budući da je najveći broj dio većih bankarskih grupa. U svakoj banci postoji povjerenstvo koji se bavi procjenom rizika i koje prati poreporuke relevantnih državnih organa, prije svega, Ministarstva zdravlja u slučaju koronavirusa”, kaže Vasić. Postoji više mogućnosti rada banaka u takvim situacijama: rad u bankama, rad od kuće, više mogućnosti dopremanja novca, smanjivanje nekih aktivnosti. Vasić je uvjeren da su banke u Srbiji dobro pripremljene i da bi prebrodile moguće širenje koronavirusa.

On objašnjava da su banke imale već slično iskusto kada se pojavio SARS i da i sada imaju odgovore na takve izazove.

Kada je riječ o manifestacijama, na Beogradskom sajmu kažu da privode kraju organizaciju svih proljetnih događanja koje će se po kalendaru priredbi za 2020. godinu održati u najavljenim 
terminima.

Komentirajte prvi

New Report

Close