Vodeća hrvatska infektologinja otkrila gdje će se u Hrvatskoj prvo primijeniti eksperimentalni lijek protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2020. u 08:32
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Markotić ističe kako je Hrvatska brzo reagirala nakon kreiranja prvog testa za koronavirus u Berlinu.

Vodeća hrvatska infektologinja i članica nacionalnog Kriznog stožera, ravnateljica Infektivne klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić, za Dnevnik Nove TV je kazala kako su prvi bolesnici zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj imali blagi oblik bolesti i dobro su.

Markotić kaže da je kod zaraženih važno pratiti dva elementa, a prvi je jesu li još pozitivni nakon što se napravi bris. Kada je riječ o prvim oboljelima u Hrvatskoj, oni su klinički jako dobro, ali bris je još pozitivan pa mogu biti zarazni za svoju okolinu te ih žele još promatrati, ali ne očekuju nikakve dodatne probleme.

– Prije nekoliko dana je izašao rad gdje se pokazalo u Kini da i do 25 dana može biti pozitivan nalaz u nosu onih koji su preboljeli bolest, kaže Markotić.

Što se tiče eksperimentalnog lijeka, kaže da će biti doniran u Rijeci, a bolesnici će ga dobiti ako sami pristanu na to.

Markotić ističe kako je Hrvatska brzo reagirala nakon kreiranja prvog testa za koronavirus u Berlinu. Već nekoliko dana nakon toga Hrvatska je među prvima u Europi postavila taj test i bila sposobna detektirati bolesne. Pohvalila je organizaciju odjela infektologije te dodala kako su se epidemiolozi mogli brzo organizirati i kontaktirati kontakte te ih na neki način izolirati.

– Te mjere su se zasad pokazale jako dobrima, kazala je u Dnevniku Nove TV.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pokusni kunic za EU na nama uvijek isprobavaju nove tehnologije…jos nam vele kak smo sretni i napredni sto cemo biti prvi…

New Report

Close