Hrvatska tehnološka udruga tek je osnovana, a već zanima Facebook i Google

Autor: Bernard Ivezić , 21. veljača 2020. u 08:02
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Glavni cilj udruge CroAI da se Hrvatska brendira kao europska destinacija za razvoj human centric AI tehnologija.

Facebook i Google pokazali su interes za novom hrvatskom IT udrugom CroAI-jem, doznaje Poslovni dnevnik.

Udruženje, koje je u startu okupilo tridesetak domaćih tvrtki koje se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, u četvrtak je u Zagrebu predstavilo svoj ambiciozan cilj: CroAI želi da se Hrvatska brendira kao država za human centric AI na sličan način na koji se Slovenija pozicionirala kao idealna lokacija za razvoj blockchain tvrtki.

Human centric AI je princip razvoja i primjene umjetne inteligencije tako da ta nova tehnologija služi boljitku čovjeka i društva, primjerice, kroz pametne alate, odnosno digitalne asistente.

To se poklapa i s planom Europske komisije, koja je upravo objavila radnu verziju buduće EU regulative za umjetnu inteligenciju, a s kojom Unija želi potaknuti rast ulaganja u AI s 3,2 milijarde eura u 2016. na prosječno 20 milijardi eura godišnje u ovom desetljeću.

Traže sandbox
Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i osnivač tvrtke Mindsmiths, kaže da će promovirati uspješne hrvatske AI priče u Hrvatskoj i Bruxellesu. “Tu tražimo partnere koji mogu doprinijeti tim događanjima. Facebook, Google, ali i mnogi drugi tu mogu pomoći i zainteresirani su za to. Prve zajedničke projekte ćemo otkriti uskoro”, kaže Malenica.

Novo hrvatsko IT udruženje, kojem su podršku dali udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, HUP-ovo ICT udruženje, HGK-ovo IT udruženje te državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, svoj glavni i prilično ambiciozan cilj planira ostvariti ništa manje zahtjevnim koracima.

20

milijardi eura godišnje Europska komisija želi da dosegnu investicije u razvoj umjetne inteligencije kroz novu regulativu

Tako CroAI želi da širenje inicijative otvorenih podataka na nacionalnoj razini, stvaranje regulatornog sandboxa koji bi omogućio razvoj i testiranje novih AI tehnologija, zatim po uzoru na američku DARPA i EU JEDI inicijativu želi da hrvatska Vlada stvori fond i potpornu infrastrukturu koja bi omogućila razvoj AI projekata u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i poljoprivredi.

“Prije devet godina došao sam u Silicijsku dolinu i predstavio investitorima prvu legalnu virtualnu valutu na svijetu (op.a. bivše OKE danas Vingd), a oni su mi rekli da ih prvo zanima da na tome zavrtim 100 milijuna dolara prometa te da ćemo nakon toga raditi biznis. U Hrvatskoj nam treba mogućnost, fleksibilan pravni okvir, tj. sandbox, da to svi možemo raditi ovdje”, kaže Malenica.

Horizontalna disciplina
Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva kaže da je država zainteresirana za suradnju.

“U ministarstvima postoji otvorenost za inicijative iz gospodarstva, jer svima nam je u cilju da se stvari mijenjaju na bolje pa ćemo stoga u idućih 20 dana pozvati i stručnu javnost da se uključi u rad na Nacionalnom planu za umjetnu inteligenciju, koji je u ministarstvu sada u draft fazi”, kaže Antonić.

Podsjetio je da je Hrvatska prije dvije godine potpisala EU Deklaraciju o AI-ju, kojom se domaćim AI startupima otvorila prilika da povuku sredstva iz EU-a. Propustio je pak napomenuti da je Hrvatska to učinila posljednja u Uniji, i to nakon pritiska iz gospodarstva.

Otkrio je i poziciju po pitanju AI-ja, koja je ista kao i Vladina pozicija prema IT-u, a čime se koči razvoj te industrije. “Moja inicijativa je da AI bude ‘horizontalna’ disciplina koja može pomoći zdravstvu, pravosuđu, javnoj upravi i gospodarstvu”, zaključuje Antonić.

Komentirajte prvi

New Report

Close