Tvrtke moraju uložiti, AI će 2027. ‘gutati’ energije kao Nizozemska

Autor: Mladen Miletić , 07. veljača 2024. u 21:59
U 2024. očekuje se veći broj malih do srednjih akvizicija koje će pomoći tvrtkama da pristupe intelektualnom vlasništvu i talentima, kaže Andrijana Prskalo Maček iz EY-a Hrvatska, Foto: PD

Platforma kao poslovni model postaje standard u tehnološkom sektoru koji je ključan i za GenAI revoluciju.

Prema predviđanjima konzultantsko-revizorske kompanije EY, tehnološke tvrtke u 2024. očekuje novi rast poslovanja, unatoč brojnim makroekonomskim izazovima koji utječu na industriju. Zahvaljujući ulaganjima u umjetnu inteligenciju, tehnološke tvrtke u ovoj će se godini moći fokusirati na inovacije, razvoj revolucionarnih tehnologija i plasiranje novih usluga.

“Upravo koristeći GenAI, kompanije mogu lakše identificirati i izraditi strategiju za ključne prilike, optimizirati strategije za privlačenje talenata te osigurati sigurniju etičku implementaciju umjetne inteligencije tijekom provođenja odgovarajućih procedura”, kaže Andrijana Prskalo Maček, Senior Manager u Odjelu poslovnog savjetovanja u EY-u Hrvatska.

89 posto

CEO-a tehnoloških kompanija u 2024. planira neki oblik transakcije

Kao dva od tri najznačajnija rizika u 2024. identificirani su geopolitički događaji i poremećaji u opskrbnom lancu, pa sve veći broj tehnoloških tvrtki novu priliku vidi u tržištima u razvoju – Indija i zemlje ASEAN-a.

“Uspostavom sekundarnog lanca opskrbe u zemljama kao što su Singapur, Vijetnam, Malezija i Filipini, tehnološke tvrtke se osiguravaju po pitanju proizvodnje čipova. Uz to, u 2024. očekujemo više strateških saveza, budući da čak 89% izvršnih direktora planira neki oblik transakcije. Očekuje se veći broj malih do srednjih akvizicija koje će pomoći tvrtkama da pristupe intelektualnom vlasništvu i talentima, što će dovesti do razvoja novih usluga na dinamičnom tehnološkom tržištu”, kaže Andrijana Prskalo Maček.

Platforma kao poslovni model postaje standard u tehnološkom sektoru koji je ključan i za GenAI revoluciju. Kako se ističe u istraživanju EY-a, više od polovice tehnoloških tvrtki smatra da će im platformski model povećati angažman s korisnicima, ali i prihode i dobit. Upravo će tehnološke tvrtke s globalnom dosegom i platformskom strategijom imati koristi od temeljite i promišljene pripreme, s obzirom na novu minimalnu stopu poreza na dohodak od 15%.

Konačno, tehnološke tvrtke posebno bi se trebale usredotočiti na poboljšanje energetske učinkovitosti podatkovnih centara.

“Broj i veličina podatkovnih centara konstantno raste na korporativnoj i individualnoj razini, a oni troše sve veću količinu električne energije, pa se očekuje da bi do 2027. AI mogao trošiti jednako električne energije kao zemlja poput Nizozemske. Tehnološke tvrtke trebat će investirati i surađivati s dobavljačima energetske opreme kako bi razvile nove načine napajanja podatkovnih centara”, kaže Prskalo Maček.

Komentirajte prvi

New Report

Close