Susjedi kreću u izgradnju suvremenog grada za 1 milijardu eura

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2019. u 13:27
Foto: Reuters

Mađarska planira stvoriti grad koji pokreće obnovljiva energija s poslovima i stambenim smještajem za tisuće ljudi na ogoljenom pojasu poplavnog područja Dunava.

Projekt Hegyeshalom-Bezenye vrijedan milijardu eura (1,1 milijardu dolara) u sjeverozapadnoj Mađarskoj bit će veličine otprilike 500 nogometnih igrališta, s pregršt sadržaja poput škola i trgovačkih centara, izjavili su izvođači EON SE i njemačka tvrtka za nekretnine FAKT AG, prenosi Bloomberg.

Gdje je danas grmlje rasti će povrće u staklenicima.

Grad s neutralnom emisijom ugljika uglavnom će se oslanjati na solarnu energiju i energiju iz bioplina te će stvoriti čak 5.000 stalnih radnih mjesta u staklenicima, rekao je Nikolai Ulrich, član uprave FAKT-a.

Tvrtka za nekretnine je u partnerstvu s tvrtkom EON, graditeljskom tvrtkom KESZ Group i mađarskom vladom.

Čistim infrastrukturnim i hortikulturnim projektom naglašava se “kako komad zemlje i vizija mogu stvoriti zeleno poslovanje i zajednički društveni pothvat”, rekao je Ulrich. FAKT i njegovi partneri kažu kako će projekt poslužiti kao model za druga mjesta konverzije diljem kontinenta, uključujući i regije ugljena koje će prijeći na čistu energiju.

Kada završi, Hegyeshalom-Bezenye će imati oko 1.000 kuća, restoran, hotel, željezničku stanicu, trgovačke objekte, kao i škole i jedinice za obuku. Projekt je utemeljen na održivoj politici upravljanja vodama koja ima za cilj izbjegavanje snižavanja razine podzemnih voda, rekao je Ulrich. Hlađenje objekata vršiti će se putem geotermalnih postrojenja, rekao je.

Projekt će povećati ponudu Mađarske u vezi rajčica, paprika i patlidžana, a biti će i domaćin najvećem europskom ribarstvu u unutrašnjosti kontinenta jer će se tamo paralelno uzgajati slatkovodna riba, kao što je losos.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bizonja ili Bezenye je selo s hrvatskom većinom i samoupravom, onda biz ide lakše!!
a tek kad zasviraju Bizonjski tamburaši, Jorgovan i Mali Bizonjci…

New Report

Close