Smrtonosna gljivična infekcija širi se alarmantnom brzinom, a ali to čak nije ni najgora vijest

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 09:15
Foto: unsplash

Cijelu situaciju dodatno je pogoršala i pandemija.

Smrtonosna infekcija Candidom auris koju je teško liječiti širi se alarmantnom brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u izvješću objavljenom u Annals of Internal Medicine. Napominju kako zdravi ljudi nisu u opasnosti, već prijeti onima slabijeg imunološkog sustava, ljudima koji su na respiratorima i onima koji koriste katetere.

Broj slučajeva u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1471, a većina testiranih pacijenata bila je imuna na lijekove, stoji u izvješću CDC-a.

– Jedan od tri pacijenta s ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško procijeniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih pacijenata igra zaraza Candidom auris – rekla je dr. Meghan Lyman, glavna autorica izvješća, piše 24sata.

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD-u 2016. godine, a najbrži porast bio je od 2020. do 2021. godine. Znanstvenici napominju kako postoji zabrinutost jer je uz porast slučajeva zabilježena imunost na ehinokandine, lijekove koji se koriste za liječenje ovakve infekcije.

Cijelu situaciju dodatno je pogoršala i pandemija, a osim u SAD-u, i druge zemlje zabilježile su porast slučajeva Candide auris.

Komentirajte prvi

New Report

Close