Smanjenje seksualnog nagona kod muškaraca opasnije je nego što se mislilo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2023. u 08:32
FOTO: Pixabay

“Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici”, napisali su autori. 

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija. Uzročnu vezu između mortaliteta i libida znanstvenici tek trebaju utvrditi, no pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema.

Seksualni interes je važan jer je općenito pokazatelj dobrog zdravlja i kvalitete življenja.

Analiza objavljena u časopisu Plos One temelji se na podacima prikupljenim među 20.969 sudionika (8558 muškaraca i 12411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovite sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučila je spolni interes ispitanika, o čemu su se sudionici studije sami izjasnili u upitniku te je pratila njihovo zdravstveno stanje u idućih šest godina.

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503, prenosi portal Science Alert.

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks.

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostalih rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa.

“Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici”, napisali su autori.

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 posto) od muškaraca (osam posto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao u muškaraca.

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica.

“Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. No moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunosnim promjenama” u organizimu.

Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski znanstvenici.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close