Široko rasprostranjen lijek kojeg svi imamo doma testirat će se kao mogući lijek protiv covida-19

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2020. u 14:11
Foto: Press Association/PIXSELL

U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv covida-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici  www.recoverytrial.net

“Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan”, kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja (https://bit.ly/3mVr56o)

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za covid-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma covida-19 kakve je imao američki predsjednik Donald Trump.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa već postoje ljudi koji boluju od srca s ugrađenim stentovima koji godinama piju Aspirin/Andol/Aska pro/Cardiopirin doduše ne 150 već 100 mg?!Neki sigurno imaju Covid 19, te mogu služiti ko ogledni primjer dali im se rade trombi u krvi ili ne???

New Report

Close