Prve studije pokazuju da i cjepivo protiv gripe može pružiti zaštitu od korone

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2020. u 11:59
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U najnovijoj studiji Mihai Netea, imunolog s medicinskog centra na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj, i njegovi kolege analizirali su bolničku bazu podataka kako bi vidjeli je li kod zaspolenika cijepljenih protiv gripe u sezoni 2019./2020. bila manja vjerojatnost zaraze covidom-19.

Američke zdravstvene institucije apeliraju na svoje građane da se cijepe protiv gripe u nadi da će tako izbjeći dvostruke zimske infekcije, gripom i koronavirusom. Naime, nova studija pokazuje da cjepivo protiv gripe može smanjiti rizik od zaraze novim virusom.

Istraživanje, koje treba još revidirati, objavio je Scientific American, a prenosi N1, pokazuje da cjepivo protiv gripe može potaknuti organizam na stvaranje antitijela koja se bore sa širim infekcijama, uključujući koronavirus. Rezultati se poklapaju s nekoliko nedavno objavljenih istraživanja koji ukazuju na iste efekte.

U najnovijoj studiji Mihai Netea, imunolog s medicinskog centra na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj, i njegovi kolege analizirali su bolničku bazu podataka kako bi vidjeli je li kod zaspolenika cijepljenih protiv gripe u sezoni 2019./2020. bila manja vjerojatnost zaraze covidom-19. Ispostavilo se da su zaposlenici koji su se cijepili protiv gripe, imali 39% manje šanse od zaraze koronavirusom do lipnja ove godine. Otkriće su objavili na stranici MedRxiv.

Ostali faktori

Međutim, naglašavaju da ovo istraživanje još ništa sa sigurnošću ne dokazuje.

“Ovo je zanimljiva studija, ali ne pruža nepobitne dokaze”, rekla je Ellen Foxman, imunobiologinja i klinička patologinja na Yaleu.

Smatraju da u obzir treba uzeti i druge faktore, poput činjenice da su ljudi koji su se cijepili protiv gripe, generalno osvješteniji što se tiče zdravlja i više paze na sebe, pa su tako možda i u vrijeme pandemije odgovorniji.

Da bi se definitivno odredilo štiti li zbilja cjepivo protiv gripe i od koronavirusa, potrebne su velike kliničke studije na nivou šire populacije, ističu.

Treniranje imuniteta

Netea i njegov tim proveli su i laboratorijske eksperimente koji su sugerirali da cjepivo protiv gripe može pomoći i u ovoj pandemiji. Promatrajući stanične promjene zaključili su da infekcija može biti blaža ako do nje dođe.

Sve više je istraživanja koji pokazuju da ranija cjepiva mogu pomoći organizmu da se nauči boriti i s drugim infekcijama, osim onih za koju su se ciljano cijepili. Stanice uče imunološki odgovor, a literatura pokazuje se imunitet trenira.

Trenutno se u svijetu provode istraživanja koliko cjepivo ptoriv tuberkuloze, Bacillus Calmette–Guérin (BCG) cjepivo, štiti i od korone. Povezano je sa smanjenim rizikom od infekcije, no konkretnih zaključaka još nema.

Zasad je još uvijek više pitanja nego odgovora. No, stručnjaci ističu da cjepivo ne treba izbjegavati jer možda ima više korisnih namjena nego što su mislili.

Komentirajte prvi

New Report

Close