S plaćom iznad 21.000 kuna novac im prestaje biti najvažniji

Autor: Lucija Špiljak , 04. siječanj 2022. u 05:22

Leapbit otkrio rezultate prvog dijela velikog istraživanja.

Pitanje “Što developeri žele?” okosnica je anketnog istraživanja koje je između 23. studenog i 5. prosinca 2021. provela zagrebačka developerska tvrtka Leapbit, ne bi li javnosti približila stvarne probleme, prioritete i očekivanja developera kojih je u Hrvatskoj oko 20.000. Prikupili su kroz kampanju #developersketragedije 675 relevantnih odgovora iz developerske zajednice.

Prvi dio istraživanja donosi rezultate o plaćama, kriterijima za odabir tvrtke, otkazima i preferiranoj radnoj kulturi. Prikazuje i razlike po dobnim skupinama, pozicijama, vrstama tvrtki, tehnologijama i drugim parametrima.

U prvom su dijelu developeri naveli razloge napuštanja tvrtke u kojoj rade. Najčešće navode nezadovoljstvo plaćom i neorganiziranost unutar tvrtke, i to u više od 50% slučajeva. Slijedi sporo napredovanje, nejasni kriteriji napredovanja, nedostatak programerskih i poslovnih izazova, kultura tvrtke i loši međuljudski odnosi u više od 30% slučajeva.

Developerima se ne sviđa ni loše posložen sustav mentorstva, manjak mogućnosti učenja, neplaćeni prekovremeni sati, kao i nemogućnost remote rada. Kada su prelazili na trenutačno radno mjesto, ispitanici su u više od 64% slučajeva plaću birali kao glavni razlog prelaska/odlaska u tvrtku.

Ova je stavka manje važna developerima juniorima za razliku od mid i senior kolega. Slijedi mogućnost učenja novih stvari (41%), izazovni projekti (38%) i mogućnost napredovanja (33%), kao i želja za promjenom okoline i moderne tehnologije.

Pritom je ženama važnija mogućnost kombinacije rada u uredu i na daljinu, a muškarcima moderne tehnologije.

Koliko zarađuju?
Većina developera uglavnom je zadovoljna plaćom. Naime, u IT industriji one su 60 posto više od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, što je potvrdilo i Leapbitovo istraživanje. Prosječna developerska neto plaća ispitanika kumulativno iznosi 15.479 kuna.

Od toga junior developeri imaju nešto više od 8000 kuna, mid developeri više od 11.000, a seniori 17-18.000 kuna. Prosječna plaća žene developera iznosi 13.743 kune, a muškarca developera 15.890.

Međutim, žene su na nižim pozicijama senioriteta u odnosu na muškarce pa je kumulativno po spolu prosjek plaća žena niži. Kada se promatra segmentirano prema senioritetu, žene imaju veću plaću za većinu pozicija.

Leapbit je postavio pitanje nakon kojeg iznosa neto plaće developerima novac više nije bitan, a postaju važnije druge stvari poput zanimljivosti projekta, kulture tvrtke ili prilike za učenje. Juniori su naveli iznos od gotovo 10,5 tisuća kuna kao iznos optimalne neto plaće, dok prosječna neto plaća za juniore na razini Hrvatske nešto viša od 8000 kuna.

Mid developerima je optimalno 14,8 tisuća kuna, dok je njihova plaća oko 11,5 tisuća. Seniori pak kao optimalan iznos navode više od 21.000 kuna, a njihova je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 18.000.

Više od 70% ispitanika preferira fleksibilno radno vrijeme, a skloniji su timskom radu od samostalnog – prema kumulativnom odabiru 44,58 posto ispitanika radije obavlja zadatke u timu. Za 46,51% ispitanika bolje je strukturirano vodstvo od fleksibilnog. Zadovoljni su i balansiranjem između poslovnog i privatnog života.

Premda ih u tvrtkama zadržavaju izazovni i zanimljivi zadaci, developerima je važno da oni budu jasno definirani, kao i raspon odgovornosti, uz visoki stupanj autonomije i osobne odgovornosti, čemu su skloniji muškarci.

Visoka je i prosječna ocjena kada je riječ o zanimljivim projektima u tvrtki – 37 posto developera slaže se da u tvrtki rade na takvim zadacima, a 29 posto njih slaže se u potpunosti.

Podijeljeni oko vodstva tvrtke
No, developeri su podijeljeni kada je riječ o dobroj organizaciji vodstva tvrtke. Tako se 16% njih ne slaže s tom tvrdnjom za svoju tvrtku, a isti postotak ima i odgovor da se u potpunosti slažu. Ipak, većina se slaže ili djelomično slaže da njihova tvrtka ima dobre organizacijske sposobnosti, a pritom većini njih odgovara kultura tvrtke.

Slično je i s međuljudskim odnosima. U anketi je postavljeno pitanje što developeri misle o svojim kolegama, a prema odgovorima se da zaključiti da im se, posebno juniorima, sviđa okruženje na poslu.

Njih 39 posto odgovorilo je da se slaže s tvrdnjom da cijene svoje kolege, dok se njih 37 posto u potpunosti slaže, a pritom nema ni znatne statističke razlike po spolu.

U narednim će tjednima Leapbit objaviti preostala tri izvještaja u kojima će podijeliti rezultate o zadovoljstvu developera HR praksama zapošljavanja i onboardinga u IT tvrtkama, zatim o jednoj od aktualnih tema – anatomija freelance developera i može li ih se privući u hrvatske tvrtke, te jesu li i koji benefiti i perkovi developerima važni.

Komentirajte prvi

New Report

Close