S industrijskim programom podrške poslovanju do trećinu veće prodaje

Autor: Bernard Ivezić , 05. prosinac 2019. u 21:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čak 168 tvrtki dobilo ukupno 54 milijuna kuna potpore za IT.

Turistička agencija koja planira uštedjeti do 70% vremena, proizvodna tvrtka koja želi obaviti pretpripremu za Industriju 4.0 i IT tvrtka koja se želi brzo pozicionirati s proizvodima na temelju umjetne inteligencije i data scienceu samo su neke od 168 tvrtki koje su u četvrtak primile IT potpore s kojima to planiraju postići. Ministarstvo gospodarstva podijelilo je 54 milijuna potpora u sklopu natječaja “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)”. Darko Horvat, ministar gospodarstva kaže da su dosad u sklopu IKT 2 natječaja donijeli 679 odluka kojima su podijelili ukupno 256 milijuna kuna. Naglašava da radi na tome da potpore budu još veće.

“Dosad smo obavili 31 poziv za dostavu projektnih prijedloga vrijednih sedam milijardi kuna, od čega su 22 poziva 6 milijardi usmjerena izravno na poduzetnike te smo tako financirali 4039 projekata i dodijelili 4,7 milijardi kuna potpora od čega se očekuje 9,1 milijarda kuna investicija i stvaranje i očuvanje 10.000 radnih mjesta”, kaže Horvat te dodaje da planira nove natječaje vrijedne 1,1 milijardu kuna.

Jasmina Bilać, direktorica turističke agencije ProConventa, koja organizira konferencije, poslovna putovanja i insentiv programe kaže da su kroz IKT 2 dobili oko pola milijuna kuna potpore. Navodi da će im to pomoći da kupe specijaliziran industrijski program za podršku poslovanja s kojim će optimizirati poslovanje, bolje pratiti projekte, lakše kreirati ponude, raditi organizaciju konferencija, financijsko izvješćivanje kao i raditi procjene.

“S takvim rješenjem mi planiramo u poslovanju uštedjeti 60-70% vremena i u kombinaciji s drugim čimbenicima postići povećanje prodaje 20-30%”, kaže Bilać.

Davor Ujlaki, direktor međimurskog poduzeća Muraplast, koje proizvodi plastične ambalaže i papirnate vrećice kaže da će im IKT potpora od 693.000 kuna pomoći obaviti pretpripremu za Industriju 4.0. Navodi da zbog velikog rasta žele bolje uvezati poslovanje u kompaniji te da im za to trebaju adekvatni softverski alati.

“Mi svake godine primarno ulažemo u nove strojeve, lani više od dva milijuna eura, a ove godine više od 2,5 milijuna i u tako brzom rastu moramo se više fokusirati i na ljude, a kako nam nabavka IT-a nikad ne dođe visoko na listu prioriteta, ovaj natječaj nam je mnogo pomogao”, kaže Ujlaki.

Anđelka Strajher, direktorica tvrtke Megatrend poslovna rješenja kaže da će se s oko 500.000 kuna potpore brže pozicionirati s vlastitim proizvodima umjetne inteligencije i data sciencea. Megatrend je razvio chatbotove za HR i evente, rješenja za prepoznavanje artikala u maloprodaji i alat za predviđanje potražnje u trgovini. “Zahvaljujući potpori moći ćemo bolje pratiti marketinške aktivnosti, unaprijediti sustav planiranja i segmente u postojećim programskim alatima”, zaključuje Strajher.

Komentirajte prvi

New Report

Close