Rumunjska rudarska tvrtka istražuje mogućnosti izgradnje kapaciteta za pohranu gravitacijske energije

Autor: Jerko Zlatar , 04. prosinac 2023. u 19:00
Mark Swinnerton iz Green Gravityja/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Sporazum je također usklađen sa ‘Green Dealom’ Europske unije, čiji je cilj učiniti Europu prvim klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine.

Ministarstvo energetike, jedini dioničar tvrtke Complexul Energetic Valea Jiului S.A. (CEVJ), odobrilo je na glavnoj skupštini dioničara potpisivanje okvirnog sporazuma o suradnji između CEVJ-a i australskog investitora, dokumenta usmjerenog na prospekciju skladišta energije u sedamnaest rudarskih okna.

CEVJ, u vlasništvu rumunjskog Ministarstva energetike te australska tvrtka Green Gravity sklopili su 9. studenog Okvirni sporazum o suradnji kako bi istražili mogućnost primjene inovativne tehnologije za pohranu energije u 17 rudarskih okna u četiri rudarska bazena u dolini Jiu, prenosi Ziarul Financiar.

Prema priopćenju tamošnjeg Ministarstva energetike, sporazum ističe opseg i ciljeve zajedničke studije za procjenu tehničkih, ekonomskih i ekoloških aspekata pretvaranja postojećih CEVJ-ovih rudnika ugljena u skladišta energije.

Studija će također procijeniti potencijalne koristi i izazove integracije sustava za pohranu energije s postojećom električnom mrežom i obnovljivim izvorima energije.

Sporazum je također usklađen sa ‘Green Dealom’ Europske unije, čiji je cilj učiniti Europu prvim klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine.

Rumunjska prolazi kroz veliku energetsku tranziciju, s ciljem povećanja udjela obnovljive energije u svojoj energetskoj mješavini i smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima. Samim tim, i Rumunjska je postavila ciljeve za korištenje obnovljive energije do 2030.

“Pozdravljam ovu inicijativu, koja pokazuje potencijal suradnje između Rumunjske i Australije u području čiste energije i klimatskih mjera. Podržavam napore CEVJ-a i Green Gravity da istraže izvedivost skladištenja gravitacijske energije iz starih rudarskih okna, što bi moglo pružiti održivo rješenje za poboljšanje fleksibilnosti i otpornosti našeg energetskog sustava, osiguranje budućnosti za Jiu Valley uz postupno smanjenje naše ovisnosti o fosilnim gorivima.

Ovdje brzo poduzimamo prve korake u ponovnom osmišljavanju nove tvrtke Jiu Valley Energy Complex, prilike za razvoj i nova radna mjesta za cijelu regiju”, priopćio je ministar Sebastian Burduja na službenim stranicama Ministarstva energetike Rumunjske.

“Uspješna implementacija gravitacijskog skladištenja energije u dolini Jiu pružit će vodeći primjer za uspješnu tranziciju regije rudarstva ugljena. Ovaj projekt ima globalne implikacije na klimu, radna mjesta i ulaganja. Green Gravity tehnologija skladištenja energije je inovacija u potrazi za dugoročno i ekonomično skladištenje obnovljive energije.

Ponovnom upotrebom rudarske imovine troškovi se mogu održati niskima. Koristeći gravitaciju kao gorivo, oslobađamo se kritične potrošnje vode, zemlje i kemikalija na koje se oslanjaju druge tehnologije skladištenja,” izjavio je Mark Swinnerton, izvršni direktor Green Gravity.

A gdje je u svemu tome Raša? Naime, ta bi vijest potencijalno mogla biti zanimljiva i za Hrvatsku. Pokraj Labina se nalazi već više od 20 godina napušteni rudnik kamenog ugljena Raša. Naime, Green Gravity koristi sustav utega u rudarskom oknu za pohranu energije iz obnovljivih izvora. Ova energija se koristi za podizanje utega.

Energija se kasnije može osloboditi kada se utezi spuste pod silom gravitacije. Uzimajući u obzir činjenicu da se TE Plomin još aktivna, kao i da u okolici postoji broj određeni broj vjetro i hidroelektrana, možda bi Raša uz LNG Adria mogao pomoći za skladištenje energije tijekom vršne potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close