Rad naših inženjera postao je sinonim za uspjeh, ne bojimo se ni izazova 2023. godine

Autor: Josipa Ban , 07. prosinac 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Aircash, Devot Solutions, Netgen, Uprise, ASYNC Labs, Cinnamon, CircuitMess i Amplifico među 50 najbrže rastućih techova Srednje Europe, no tu su i one koje ‘treba pratiti’ te tri ‘zvijezde pozitivnog utjecaja’.

Deloitteova lista najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe možda najbolje dočarava situaciju na domaćoj startup sceni. Tu situaciju karakterizira, a Deloitteov natječaj potvrđuje, sve veći rast i uspješnost mladih tehnoloških kompanija.

Od 50 najbrže rastućih Srednje Europe Hrvatska se može pohvaliti plasmanom čak osam kompanija dok ih je još četiri ušlo na listu “Companies to Watch”. Ukupno 12 kompanija na Deloitteovom natječaju svrstava nas u najuspješniju zemlju po broju plasiranih poduzeća u odnosu na broj stanovnika.

Ovoj “dvanaestorici” pridružuju se još tri startupa – Axilis, Notch i Robotiq.ai – kao “Zvijezde pozitivnog utjecaja” što je kategorija koja je prvi put predstavljena prošle godine.

Cindrić

Turbulencije smo počeli osjećati posljednjih mjeseci nakon što je dugogodišnji klijent prekinuo suradnju zbog rezanja troškova, no fokusirali smo se na nove stvari.

Scena se kvalitetno razvija
”Posebno zadivljuje nevjerojatno mlada dob tvrtki koje su se našle na listi i poduzetnika koji iza njih stoje, a raznolike su po djelatnostima, od najbolje plasirane hrvatske kompanije Aircash iz oblasti financijske tehnologije, zatim iz softwarea (Devot Solutions, Netgen, Uprise, ASYNC Labs, Cinnamon). Na listi su i hardveraši CircuitMess i Amplifico”, ističe Dražen Nimčević, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj.

S obzirom na trendove Nimčević i u 2023. očekuje izvrstan plasman hrvatskih predstavnika. “Stvarno se može konstatirati da tehnološki sektor postaje prava pokretačka sila hrvatskog gospodarstva”, ističe.

Kovač

U 2023. ciljamo rast prihoda oko 50%, a još veći naglasak stavit ćemo na tržište SAD-a.

Natko Sertić, voditelj Odjela poreza u Hrvatskoj i glavni partner za poreze u CE South regiji, objašnjava da je ova godina bila iznimna za startupove i općenito tehnološku zajednicu, kako u EU tako i u Hrvatskoj.

”Iako 2022. vjerojatno neće biti rekordna po pitanju iznosa investicija ili exita kao 2021., svejedno je jasno vidljivo da se hrvatska startup scena i dalje kvalitetno razvija. Hrvatsko tehnološko okruženje gotovo je neprepoznatljivo kakvo je bilo prije samo 6-7 godina, kada su prilike za bilo koga tko se bavi IT-om bile iznimno rijetke”, ističe Sertić.

No prostora za napredak scene i startup ekosustava sigurno ima, a važnu ulogu u tome imaju, smatra Sertić, politike i akcije javnog sektora na državnoj i lokalnoj razini.

Mileta

Neki od projekata u 2023. odabrani su kako bismo doprinijeli klimatskoj neutralnosti EU.

”Najrazvijeniji startup ekosustavi imaju nekoliko bitnih elemenata – naglašena suradnja industrije i znanosti, favoriziranje istraživanja i razvoja (posebno od strane države) te ozbiljna nacionalna strategija razvoja”, naglašava te tako jasno dočarava u kojem bi smjeru trebale ići Vladine i lokalne politike da bi u Hrvatskoj lakše mogle stasati i rasti kompanije poput Aircasha, a koja je ove godine najbolje pozicionirana domaća tvrtka na Deloitteovoj listi Fast 50”.

Od ukupno 400 prijava (30 iz Hrvatske) kompanija koju je Hrvoje Ćosić osnovao 2015., a koja je razvila prvi hrvatski digitalni novčanik, pozicionirala se na visoko 4. mjesto s rastom prihoda od 5998%.

Ivan Kovač; Hrvoje Ćosić; Hrvoje Pek; Alen Huskanović; Tomislav Bošnjaković

Premašili planove
”Vjerovali smo da ćemo biti prepoznati jer smo svjesni rasta, ali plasirati se na 4. mjesto tehnoloških tvrtki Srednje Europe zaista je veliko priznanje”, ističe Hrvoje Ćosić, direktor Aircasha, kompanije čiji digitalni novčanik koristi više od pola milijuna ljudi.

Ćosić

Slijedi razvoj rješenja za pristup globalnim tržištima kapitala te ekosustavu kriptoimovine.

Dodaje pritom da je na njihov rast utjecao izlazak na nova EU tržišta te da bi nastavak širenja poslovanja izvan RH trebao dodatno učvrstiti njihovu globalnu poziciju. Što se planova za 2023. tiče, osim akvizicije novih korisnika i tržišta Ćosić navodi i razvoj rješenja koja će omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala te ekosustavu kriptoimovine i DTL-a (blockchain).

”Aircash ima za cilj uključiti se u cijeli spektar digitalnih financijskih usluga i prostora digitalne imovine”, najavljuje Ćosić.

Druga najbolje pozicionirana domaća kompanija je Devot Solutions, softverska tvrtka koja broji šestu godinu, a razvija rješenja u health tech industriji te joj je primarno tržište SAD.

Pek

Stvaramo softverska rješenja koja partnerima osiguravaju stalan i održiv rast.

”Moram priznati da smo ove godine rasli i više nego što smo planirali te je višestruko bolja od prethodne”, ističe Martin Morava, osnivač i direktor Devot Solutionsa čija je kompanija jedna od čak pet domaćih softverskih tvrtki na Deloitteovoj listi, na kojoj i inače dominiraju softveraši. Devot Solutions najbolje se pozicionirao, i to na 19. mjestu liste, s rastom od 1545%.

”Naši klijenti su financijski stabilni, pa iako situacija u Ukrajini ima globalne reperkusije, na naše poslovanje nije utjecala”, ocjenjuje Morava godine na zalazu. Navodi da iduća godina nije primarno planirana za rast.

“Plan je posvetiti se stabilizaciji pojedinih dijelova tvrtke i pripremiti ‘infrastrukturu’ za ponovni snažni rast koji očekujemo u 2024. Cilj je zaposliti 30-ak novih ljudi kroz godinu dana”, najavljuje Morava. Veliki su rast ostvarile i druge dvije softverske kompanije Netgen i Uprise (1113% i 939%) smjestivši se na 28. te 35. poziciju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih. Razvoj softvera i impresivan rast nije jedino što dijele te dvije kompanije, a koje djeluju u dva potpuno drugačija područja.

Morava

U 2023. plan je posvetiti se stabilizaciji dijelova tvrtke i pripremiti ‘infrastrukturu’ za novi uzlet.

Dražen Nimčević

Zajednička im je i inovativnost te partnerski odnos s klijentima čije probleme rješavaju. Netgen, osnovan prije 20 godina, razvija inovativna web rješenja i alate te se bavi web dizajnom. Uprise razvija softverska rješenja za elektroenergetski sustav koja optimiziraju mreže s ciljem dostupnije i jeftinije električne energije.

”Smatramo se generatorom promjene za naše klijente i za nas priznanje nije došlo preko noći, već je ono rezultat dugoročnog kvalitetnog rada i partnerskog pristupa tvrtkama s kojima poslujemo, a koje ‘tjeramo’ na promjenu i razmišljanje izvan okvira”, ističe Vjeran Vlahović, suosnivač i član Uprave Netgena.

Čelništvo Netgena i Uprisea očekuje rast i sljedećih godina. Ali, napominju iz obje kompanije, on mora biti stabilan i održiv. Upravo bi održivost i energetska tranzicija trebali biti dodatan vjetar u leđa Upriseu, kompaniji osnovanoj 2017.

Nimčević

Tehnološki sektor definitivno postaje prava pokretačka sila hrvatskog gospodarstva.

”Procjenjujemo da će za našim programskim rješenjima, osobito onima koji doprinose zelenoj tranziciji, u narednom periodu potražnja rasti. Neki od projekata koje ćemo u 2023. provoditi ciljano su odabrani kako bi doprinijeli strateškim prioritetima EU, klimatskoj neutralnosti i digitalizaciji društva”, kaže Dino Mileta, osnivač i direktor Uprisea.

Mitigirali probleme
Niz “softveraša” prekidaju javnosti CircuitMess, osnivača i direktora Alberta Gajšaka, te splitski Amplifico kojeg su 2014. osnovala tri prijatelja. S rastom od 790%, odnosno 749 %, smjestile su se na 40. i 41. mjesto Deloitteova natječaja, a obje razvijaju i hardver i softver.

CircuitMess poznat je po STEM igračkama, a Amplifico po pametnim Parklio parking rješenjima. CircuitMess je u 2022. stigao do polica Walmarta, a i jedni i drugi su zbog problema u dostavnim lancima itekako osjetili posljedice rata u Ukrajini.

”Posljednje su godine izazovne. Bavimo se razvojem hardvera, pa nam je nabava elektroničkih komponenti i metala predstavljala najveći izazov, no poučeni Covid godinama uspostavili smo nove procese u planiranju nabave i tako mitigirali sve potencijalno veće probleme”, navodi Dario Boras, direktor Amplifica.

Huskanović

Slijedi izazovno razdoblje i za IT industriju, a s dobrim pristupom biti će prilike za rast.

Albert Gajšak na to kratko dodaje da ne treba čuditi da su najjača tvrtka uzme li se u obzir sve poteškoće s kojima su bili suočeni. “Koliko nam je teško bilo u posljednjih pet godina, nije ni čudo da smo najjača tvrtka – svi bismo do sada trebali biti jako nabildani”, kaže Gajšak.

Listu osam hrvatskih kompanija u katagoriji “Technology Fast 50” zaključuju još dvije softverske kompanije – Async Labs i Cinnamon koje se bave razvojem digitalnih rješenja po narudžbi. Prva je rasla 747%, a druga 649% te zauzimaju 42. i 46. mjesto Deloitteove liste. Alen Huskanović, suosnivač i direktor Async Labsa, 2022. opisuje kao dobru i izazovnu, a izazova ni u 2023. neće nedostajati.

”No, s dobrim pristupom, ona može biti i prilika za dodatan rast i razvoj. Iako brojimo podjednak broj domaćih i stranih klijenata, u 2023. je plan usmjeriti veći fokus prema stranim tržištima”, najavljuje Huskanović. Rast u 2023. ciljaju i u Cinnamonu.

Martin Morava; Dino Mileta

”Cilj je rast prihoda oko 50%. S obzirom na nesigurnu situaciju u Europi, naglasak još više ide na tradicionalno najjače nam tržište SAD-a, dok ćemo se u smislu usluga još više osloniti na ono u čemu smo najbolji: dizajn i razvoj kompleksnih softverskih proizvoda po principu ključ u ruke”, navodi Ivan Kovač, osnivač i direktor Cinnamona.

Osim brzorastućih, Deloitte redovno objavljuje i listu “Companies to watch” – onih na koje treba obratiti pažnju. Ove su godine na njoj četiri domaće kompanije – Firefly Studio, Identity Consortium, Brightdock te HiveTech. Sve se one, osim Identity Consortiuma, bave razvojem softverskih, konkretnije mobilnih i web aplikacija.

Identity Consortium pak dolazi iz fintech sektora te razvija platformu za digitalni identitet koja bi mogla izazvati pravu disrupciju na tržištu. Ova kompanija koju su 2018. osnovali Robert Ilijaš i Tomislav Bošnjaković, razvila je ID Wallet, odnosno napredni novčanik za pohranu osobnih dokumenata, a koji služi i za elektroničko potpisivanje.

Bošnjaković

Nama je 2023. odlučujuća jer očekujemo odgovor tržišta na proizvode koje smo razvijali.

Tržište je cijeli svijet
Tomislav Bošnjaković, suosnivač Consortiuma, ističe da unatoč turbulentnim vremenima, nisu osjetili negativne posljedice za poslovanje. Dapače, navodi, situacija je natjerala mnoge tvrtke da promjene način razmišljanja i otvore se za nove ideje.

”Proizvod i usluge koje nudimo dolaze do izražaja baš u kriznim vremenima i usklađeni su sa smjernicama EU za razvoj digitalnog društva, pa trenutnu situaciju ne vidimo samo kao izazov, već i kao priliku”, navodi Bošnjaković dodajući da u 2023. imaju velike planove. “Čak bi mogli, bez pretjerivanja, reći da će 2023. za nas biti odlučujuća jer očekujemo odgovor tržišta na proizvode koje smo razvijali posljednje četiri godine”, otkriva Bošnjaković.

Lara Cindrić, suosnivačica Firefly Studia, navodi da su turbulencije počeli osjećati posljednjih nekoliko mjeseci kada im je dugogodišnji klijent prekinuo suradnju zbog rezanja troškova.

”No, fokusirali smo se na neke nove stvari. Taman kad smo ozbiljnije krenuli s poslovanjem, uletjeli smo u Covid krizu i to smo uspjeli prebroditi, pa se nadamo da smo spremni i za izazove koji nas čekaju u ovoj”, ističe Cindrić.

5998

posto rastao je prihod kompanije osnivača Hrvoja Ćosića koja je razvila prvi hrvatski digitalni novčanik

Da izazovna godina ne mora biti prepreka snažnom rastu svjedoči i riječka tvrtka Brightdock koja je razvila softverska rješenja za impresivne klijente poput Airbusa te SkyNewsa. Oni su ostvarili rast od 319%, a osnivač kompanije Mateo Starčević Filipović ističe da su, kako bi prešli preko svih prepreka, morali mijenjati strategije i prilagođavati se tržištu. Isti će recept slijediti i dalje jer potrebe za digitalizacijom velike su, a svim je navedenim kompanijama tržište cijeli svijet.

Hrvoje Pek, osnivač HiveTecha, posljednje domaće tvrtke koja se našla na listi onih na koje treba obratiti pozornost, ističe da mu je posebno drago da je rad hrvatskih razvojnih inženjera danas globalno postao sinonim za pouzdanost i kvalitetu. Pek dobro ilustrira što je važno za uspjeh.

”U HiveTechu smo predani stvaranju partnerskih odnosa s našim klijentima te zaštiti kontinuiteta poslovnog odnosa u svim situacijama. Stvaramo softverska rješenja koja našim partnerima osiguravaju stalan i održiv poslovni rast. Na tim smo temeljima i u ovoj izazovnoj godini bazirali naše poslovanje i širenje”, ističe.

Sve naše spomenute kompanije ne boje se 2023. Izazovi, ističu gotovo svi, donose i prilike. Samo ih treba uhvatiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close