Projekt najpoznatijih milijardera: Novi satelitski internet mogao bi uštedjeti ogroman novac

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2019. u 10:19
Foto: Getty Images

Sateliti niske zemaljske orbite (LEO) za širokopojasni pristup internetu pokazuju znakove velikog potencijala.

Nedavno je druga tvrtka šefa Amazona Jeffa Bezosa 'Blue Origin’ objavila svoje svemirske namjere najavivši Project Kuiper, konstelaciju od 3.236 satelita, prenosi portal Thenextweb

Uz to, SpaceX Starlink Elona Muska nedavno je lansirao raketu sa 60 satelita s floridskog rta Canaveral.

Krenula je borba za svemirsku nadmoć 

Oba igrača, zajedno s drugima poput OneWeba, troše milijarde u nadi da će zaraditi puno više nakon što sateliti počnu pružati usluge potrošačima u SAD-u i širom svijeta.

SpaceX će u početku lansirati uslugu u Sjevernoj Americi, a potom planira implementirati uslugu na cijelu planetu. Amazon također ima i globalne aspiracije za svoj projekt.

Ti pothvati u niskoj zemljinoj orbiti mogu potencijalno dramatično pomaknuti tržište širokopojasnog interneta i uštedjeti potrošačima desetke milijardi dolara. 

Nakon analize podataka o cijenama na američkom tržištu, portal Thenextweb je zaključio kako bi tehnologija Amerikancima mogla uštedjeti više od 30 milijardi dolara godišnje.

Sateliti LEO orbitiraju vrlo blizu Zemlje, između 99 i 1200 milja – nasuprot 22.000 milja tradicionalnih GEO satelita (1 milja = 1,609344 kilometra) – što znači manje vremena za prijenos informacija i bolju kvalitetu usluge usporedivu s pružateljima širokopojasnih kablovskih i optičkih kabela. 

Dolazak ove tehnologije vjerojatno će smanjiti mjesečne internetske cijene za stotine milijuna Amerikanaca.

Ako se pokrene i Starlink i Project Kuiper, ušteda će biti još veća od pretpostavljene.

Amerikanci koji imaju pristup višestrukim opcijama širokopojasne internetske usluge obično u prosjeku plaćaju niže cijene od onih koji u svom području imaju samo jednu mogućnost.

Za 75 milijuna Amerikanaca koji imaju dva izbora, prosječna najniža cijena pada na 59 dolara. Za sretnih 15 milijuna Amerikanaca s pet ili više izbora, to je pak 47 USD.

Naravno, pod uvjetom da ovi ambiciozni projekti urode plodom tijekom sljedećih nekoliko godina. Planirani su daljnji testovi i početak opsluživanja kupaca već sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close