Za borbu robota prijavljuju se timovi iz cijele Hrvatske, a pristižu i upiti iz susjednih zemalja

Autor: Borivoje Dokler , 06. studeni 2023. u 06:10
Foto: LOLA VEJZOVIć SREMEC

Drugo izdanje natjecanja Fightbotisc održat će se 3. prosinca u klubu Močvara.

Prije nešto manje od godinu dana u zagrebačkoj dvorani PAUK po prvi put su se u Hrvatskoj održale studentske borbe robota Fightbotics. Natjecanje su po uzoru na američki serijal Battlebots organizirali studenti FER-a i FSB-a Dorian Erić, Vedran Kocijan i Marta Vukoja, a projekt se sastojao od dva modula.

U prvom su bile radionice organizirane za studentske timove u Makerspace Radioni, a vodili su ih organizatori s mentorom Vedranom Reljom (Craftomoto) koji je još u svojim srednjoškolskim danima iz hobija izrađivao borbene robote.

Sufinanciranje izrade robota
Bogato iskustvo mentora i entuzijazam organizatora vodili su studentske timove kroz procese dizajniranja, modeliranja i montiranja zamišljenih studentskih dizajnova. Po završetku radionica održano je natjecanje gdje su osim studentskih, sudjelovali i hobistički, srednjoškolski timovi, a prijavile su i tvrtke.

Foto: LOLA VEJZOVIć SREMEC

“Taj lanac srednjoškolaca, studenata i tvrtki nam se predstavio kao odličan koncept za povezivanje akademske zajednice s industrijom”, ističe Marta Vukoja, studentica FSB-a i jedna od organizatorica Fightboticsa. Dodaje kako ih je pozitivno iznenadio interes publike kao i sponzora i prijavljenih timova. “Kroz cijeli događaj je procirkuliralo nekih 400 do 500 ljudi, a uspjeli smo surađivati s otprilike 70 studenata u smislu volontera te studentskih prijavljenih timova. Sponzore smo uspjeli pridobiti unatoč našem prvom iskustvu organiziranja takvog natjecanja što nam je bio veliki vjetar u leđa da nastavimo dalje”, kaže Marta Vukoja i poručuje kako će se drugo izdanje natjecanja održati 3. prosinca u klubu Močvara.

Prošle godine se prijavilo 16 timova od kojih je sudjelovalo njih deset. “Očekivanja za ovu godinu su za ljestvicu viša nego lani pogotovo što se tiče samih prijavljenih borbenih robota. Budući da smo se lani i mi i natjecatelji prvi put susreli s borbama robota, ove godine smo svi spremniji, a to se vidi i na trenutnim prijavljenim studentskim dizajnovima.

Što se tiče promjena, povećala se masena granica za borbene robote za 200 grama, odnosno s prošlogodišnjih 1300 na 1500 grama. Razlog je u tome što smo proširili budžet za sufinanciranje izrade robota te smanjili broj sufinanciranih timova. Ujedno je to i neki sigurnosni maksimum koji bi izdržala borbena arena, koja mora biti otporna na dinamične udare koji se događaju pri sudarima robota budući da se oružja borbenih robota rotiraju iznimno velikim brzinama”, kaže Marta Vukoja i dodaje kako imaju dosta zacrtanih ciljeva.

200

grama povećala se masena granica za borbene robote, s 1300 na 1500 grama

“U smislu natjecanja definitivno bismo voljeli da se održi natjecanje na razini Hrvatske gdje bi svako Sveučilište imalo svoj predstavnički tim. Za ovogodišnje natjecanje nas jako veseli prijava kolega sa strojarstva iz Slavonskog Broda i Rijeke. Time bi se mogla homogenizirati struktura studentskih prijava tako da svako Sveučilište ima svoje natjecanje, a potom jedno veće na razini cijele Hrvatske.

Načina za skalirati ovakvo natjecanje je bezbroj čisto zato što ono ima samo jedan uvjet za sudjelovanje, a to je masena granica. Osim natjecanja, Fightbotics projekt nas je potaknuo na osnivanje vlastite studentske udruge ‘Studentski makerspace Strojarnica’, u sklopu koje se nadamo imati i vlastitu radionicu u kojoj bi studenti mogli slobodno dolaziti i izrađivati svoje projekte i ideje”, otkriva studentica FSB-a.

Studenti organizatori Fightboticsa: Noa Galić, Dorian Erić, Marin Dominiković, Vedran Kocijan, Hana Ilijazović i Marta Vukoja/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Proširenje tima
Kao što je spomenuto, natjecanje je maksimalno otvorenog karaktera, jedini preduvjeti za prijavu robota su masene i dimenzijske granice te ostale tehničke specifikacije definirane Pravilnikom. Ove godine, kao i prošle, obuhvaćene su sve kategorije prijava; studentske, srednjoškolske i hobističke unutar kojih se zapravo prijavljuju i tvrtke.

Za prijavu potrebno je ispuniti Prijavnicu koja se nalazi na web-stranici fightbotics.com. “Zasad su zatvorene studentske prijave za subvencioniranje. One funkcioniraju tako da zainteresirani studentski timovi moraju poslati prijavu na interni natječaj za subvencioniranje kojeg raspišemo mi kao organizatori, te ako zadovolje sve uvjete dobivaju novčanu subvenciju kako bi se pokrili troškovi izrade njihovog zamišljenog robota.

Smatramo da je takav koncept povoljan za studentske timove jer ne moraju sudjelovati u novčanom smislu, a organizatori se pobrinu za dobavu materijala i usluga poput 3D printanja i laserskog rezanja. Osim studentskih prijava, očekuje se i velik odaziv srednjih škola budući da su srednjoškolci samostalno iskazali interes za radionice i izrade.

Naravno neizostavne su prijave i sponzorskih firmi u hobističkim kategorijama, svakako pozivamo sve zainteresirane da se prijave budući da su prijave za hobiste otvorene”, poručuje Marta Vukoja i dodaje kako su ove godine proširili organizacijski tim jer je opseg posla bio prevelik za tri osobe. Tako su se pridružili Hana Ilijazović i Marin Dominiković, uz IT voditelja Nou Galića koji je zadužen za vođenje web stranice još od začetka Fightboticsa.

Organizatori ističu kako interes za natjecanje pretežno dolazi od strane studenata tehničkih fakulteta, te je većina timova zapravo mješavina raznih STEM područja. ‘Tajna’ leži u tome što studenti tehničkih fakulteta za dizajniranje, projektiranje i izradu robota mogu primijeniti znanja koja stječu fakultetu. Ipak, prednost ovakvog natjecanja i organizacije je i ta što su sva potrebna znanja za izradu robota dostupna na web stranici Fightboticsa, ali i Youtube platformama.

Marta Vukoja ističe kako prije godinu dana nisu niti razmišljali o tome da će imati natjecatelje koji dolaze izvan Zagreba, ali su jako brzo dobili upite za sudjelovanje iz cijele Hrvatske, pa i šire. “Imamo čak upite i iz Italije budući da se nigdje u blizini ne održava nešto slično pa su nas tražili prijevod Pravilnika i drugih bitnih dokumenata za sudjelovanje. Svakako pozivamo i sve studente susjednih zemalja da se odvaže prijaviti se na našem natjecanju”, zaključuje studentica FSB-a.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close