Otkriven opasan propust u WhatsAppu, neki korisnici bili su ugroženi

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2019. u 09:30
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Iz WhatsAppa su komentirali kako su nakon što su pronašli propust, o njemu objavili određene sigurnosne kompanije.

Prošlog mjeseca otkriven je opasan propust u popularnoj platformi za komunikaciju WhatsApp putem kojeg su hakeri mogli postaviti špijunski softver u pametne telefone i pratiti korisnike telefona. Svi detalji nisu u potpunosti poznati, no kako prenose na BBC-ju, propust je iskorišten za napad na "određeni broj korisnika" korištenjem softvera koji je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group.

Kako prenosi u WhatsAppu, propust je povezan s opcijom WhatsAppa za obavljanje telefonskih poziva – potrebno je nazvati osobu koju se želi špijunirati i, čak ako ona ne odgovori na poziv, softver se može instalirati na telefon, dok zapis o pozivu može nestati. Dakle, iskorištavanjem ovog propusta i bez znanja vlasnika telefona, hakeri su mogli instalirati opasan softver te pratiti komunikaciju i ostale aktivnosti vlasnika telefona.

Iz WhatsAppa su za BBC komentirali kako su nakon što su pronašli propust, o njemu objavili određene sigurnosne kompanije, grupe za ljudska prava te američko ministarstvo pravosuđa. Napominju kako napad ima sva obilježja suradnje privatne kompanije i vlada država s ciljem postavljanja špijunskog softvera koji preuzima kontrolu nad funkcijama operativnih sustava pametnih telefona.

 

Uklonjena greška

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz kompanije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close