Nova pošast koja kroz mnoštvo novih Android i iOS aplikacija pljačka ljude

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2021. u 09:55
FOTO: Pixabay

Među legitimnim aplikacijama možete lako naići na one, koje mogu isprazniti vaš bankovni račun, ukrasti vam lozinke za prijavu ili vas jednostavno bombardirati zlonamjernim reklamama s neželjenom poštom. Sve češća su upzorenja da trebate biti oprezni i da ne preuzimate ništa novo za što niste 100% sigurni na svoj telefon.

Ovih je dana toliko upozorenja o prijevarama, od strane hakera koji pokušavaju uvući svoje zlonamjerne aplikacije na platforme trgovina legitimnih aplikacija, a za koje se kasnije ispostavilo da su sve samo to ne. Tako su danas trgovine aplikacija postale nešto poput digitalnog minskog polja za mnoge potrošače, koji zbog ne znanja ili vlastite naivnosti budu vrlo jednostavno pokradeni, piše PC Chip.

Jer među legitimnim aplikacijama možete lako naići na one, koje mogu isprazniti vaš bankovni račun, ukrasti vam lozinke za prijavu ili vas jednostavno bombardirati zlonamjernim reklamama s neželjenom poštom. Sve češća su upzorenja da trebate biti oprezni i da ne preuzimate ništa novo za što niste 100% sigurni na svoj telefon.

U međuvremenu, istraživači iz Avasta objavljuju novo upozorenje o drugačijoj kategoriji aplikacija kojih se moramo kloniti. To su takozvane “fleeceware” aplikacije i nažalost pomažu hakerima da se domognu ozbiljnog novca iz novčanika prevarenih vlasnika Androida i iOS uređaja.

U novom izvješću istraživači Avasta objašnjavaju kako su pronašli ukupno 204 fleeceware aplikacije s preko milijardu preuzimanja i preko 400 milijuna dolara prihoda na Apple App Store i Google Play Store trgovinama. “Svrha ovih aplikacija”, pišu oni, “je privući korisnike na besplatno probno razdoblje kako bi” testirali “aplikaciju, nakon čega ih prekomjerno naplaćuju pretplatama koje ponekad iznose i preko 3.000 dolara godišnje. Te aplikacije uglavnom nemaju jedinstvenu funkcionalnost i svrhu, služe samo kao kanal za prijevaru s fleeceware-om. ”

“Čini se da je dio fleeceware strategije usmjeren na mlađu publiku kroz zaigrane teme i dopadljive reklame na popularnim društvenim mrežama s obećanjima” besplatne instalacije “ili” besplatnog preuzimanja “, nastavlja Avast u izvješću. “Dok roditelji zaista primijete tjedne uplate na bakovnom računu, fleeceware aplikacija je možda već izvukla značajan iznos novca.”

Ovo su fleeceware aplikacija na Google Play Storeu koje je prepoznao Avast.

Ovo su fleeceware aplikacije na Apple App Storeu koje je označio Avast.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close