Nova istraživanja potvrdila: Popularni lijek može biti opasan po život

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2022. u 10:08
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Europska agencija će donijeti preporuku o tome trebaju li se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadržati, izmijeniti, obustaviti ili povući u Europskoj uniji.

Europska agencija za lijekove (EMA) pokrenula je postupak ocjene folkodina nakon zabrinutosti da njegova primjena može izazvati rizik od razvoja anafilaktičkih reakcija (iznenadna, teška i životno-ugrožavajuća alergijska reakcija).

Te reakcije mogu nastupiti u interakciji folkodina s neuromuskularnim blokatorima. Folkodin se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece, a neuromuskularni blokatori primjenjuju se kod opće anestezije za sprječavanje spontanih mišićnih pokreta.

Ocjenu je zatražila je Francuska agencija za lijekove nakon preliminarnih rezultata iz ispitivanja u toj zemlji. Rezultati ispitivanja upućuju na to da primjena folkodina do 12 mjeseci prije opće anestezije može povećati rizik od anafilaktičke reakcije povezane s neuromuskularnim blokatorima.

Temeljem tih rezultata, francuska agencija razmatra kao mjeru opreza obustaviti primjenu lijekova koji sadrže folkodin u Francuskoj, otkrili su iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Povjerenstvo za humane lijekove pri Europskoj agenciji već je ranije ispitivalo te sumnje i nije pronašlo čvrste dokaze da primjena folkodina može izložiti ljude riziku od razvoja anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore. Preporučilo je novo ispitivanje.

Dok je to ispitivanje bilo u tijeku prošle godine, ispitivanje u Australiji povezalo je primjenu folkodina s povećanim rizikom od anafilaksije na neuromuskularne mišićne relaksanse. To je dovelo do preporuke EMA-e za uvrštavanje prikladnih upozorenja u informacije o lijeku za lijekove koji sadrže folkodin.

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Europska agencija će donijeti preporuku o tome trebaju li se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadržati, izmijeniti, obustaviti ili povući u Europskoj uniji. Pozivaju i zdravstvene radnike da dostave podatke relevantne za ovaj postupak.

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje, prenosi Danica.hr

Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj.

Komentirajte prvi

New Report

Close