Niža cijena i do 20 posto: Top savjeti za kupnju rabljenog automobila

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2023. u 15:56
Foto: Unsplash

Ako ste stvarno zainteresirani za neki konkretan automobil, nemojte to otkriti prodavaču, kako si ne biste otežali pregovaranje.

Kupnja rabljenog automobila uvijek je svojevrstan rizik jer može biti teško utvrditi je li vozilo dobro održavano. I, naravno, onome tko se manje razumije u automobile teže je prepoznati je li automobil sudjelovao u ozbiljnijoj prometnoj nesreći, je li mu skidana kilometraža, dok će, primjerice, mehaničar uočiti tragove. Poznavanje nekih stvari o automobilima i korištenje dostupnih zapisa o povijesti vozila i laicima može pomoći ispregovarati bolju cijenu, piše Večernji.hr

“Iako je pregovaranje svojevrsna umjetnost, možete očekivati da ćete smanjiti cijenu automobila za do 20% od oglašene cijene”, kažu stručnjaci za podatke o automobilima iz carVerticala te savjetuju kako komunicirati s prodavačima i ovladati procesom pregovaranja.

Svaki model ima specifične slabosti koje biste trebali znati unaprijed. Pročitajte online recenzije o automobilu koji želite kupiti da biste razumjeli njegove potencijalne probleme i slabosti. Ako ste stvarno zainteresirani za neki konkretan automobil, nemojte to otkriti prodavaču, kako si ne biste otežali pregovaranje.

Čak će i ona rabljena vozila koja najbolje izgledaju vjerojatno imati mane. Korozija, neispravna elektronika, istrošene gume, curenje tekućine, ogrebotine i udubljenja lako se uoče, bez obzira jeste li profesionalac ili neiskusan vozač. Nakon pregleda vanjske i unutarnje strane vozila, uvijek napravite probnu vožnju jer će vam to otkriti više informacija o vozilu nego bilo što drugo. Obavezno testirajte automobil na različitim terenima i u različitim brzinama. Isprobajte sve brzine, provjerite rade li kočnice normalno i slušajte čujete li bilo kakvu buku koja dolazi iz motora ili ovjesa. S prodavačem treba razgovarati čak i o najmanjim problemima jer će vam to pomoći u pregovaranju o konačnoj cijeni.

Prodavač uvijek zna više o vozilu nego kupac. Ova neravnoteža daje im prednost u pregovorima, osim ako niste spremni kopati dublje u prošlost automobila. Provjera povijesti vozila na internetu može vam pružiti podatke o prevarama s kilometražom, oštećenjima, promjenama naziva, održavanju i druge korisne informacije.

“Pronađe li kupac neke loše povijesne podatke ili dokaze o nesreći, to mu može olakšati pregovore. Provjera povijesti rabljenog automobila važan je korak, a nedostatak istog može dovesti do preplaćivanja vozila u lošem stanju”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Čak 15,2% svih automobila provjerenih na carVerticalu imalo je vraćenu kilometražu, dok je više od polovice (52,3%) imalo ranije zapise o oštećenjima. To dokazuje da su šanse za kupovinu automobila s promijenjenim brojačem kilometara ili jeftinim popravcima relativno velike.  Mnogo je lakše pregovarati s privatnim prodavačima nego s autokućama. Budući da ugledne tvrtke za trgovanje automobilima pregledavaju automobile prije prodaje, oni znaju koliko određeni model košta i mogu odbiti značajno smanjiti cijenu. Međutim, to ne znači da s njima ne možete pregovarati.

“Ako se vozilo prodaje po razumnoj cijeni, dobivanje niže cijene može biti gotovo nemoguće. Međutim, ovisno o stanju automobila i početnoj cijeni, troškovi se mogu smanjiti i do 20%”, objašnjava Buzelis i upozorava:

“Čak i ako prodavač pristane sniziti cijenu, neki automobili jednostavno ne vrijede toliko. Kupci bi trebali razmišljati dugoročno i procijeniti potencijalne troškove održavanja, kao i vrijednost vozila za nekoliko godina. Nitko ne želi kupiti rupu bez dna i jednog dana imati problema s prodajom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close