“Neobična” inicijativa bivšeg državnog tajnika za energetiku

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2018. u 08:46
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj se godišnje troši 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima.

Besplatna sunčeva energija u našoj ukupnoj potrošnji energije sudjeluje sa svega 0,3 posto, a mogla bi nas i ljeti hladiti, i zimi grijati. Više od 60 posto hrvatskih kućanstava danas na energiju troši preko deset posto svog budžeta, a deset posto kućanstava zimi se ne može adekvatno zagrijati jer za to nema novaca, odnosno energetski je siromašno, piše Novi list.

Primorsko-goranska županija, primjerice, broji više od tisuću i pol kućanstava koja sebi ne mogu platiti grijanje, zbog čega im je Županija samo u 2016. godini isplatila gotovo milijun i pol kuna pomoći za nabavu drva za ogrjev.

– I umjesto da građanima, posebno siromašnijima, država omogući da »love« besplatnu sunčevu energiju, u Hrvatskoj se godišnje troši 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima, 200 kuna po kućanstvu, i na županijska davanja za ogrjevno drvo. Novac za vaučere sakuplja se s računa svih potrošača električne energije, koji općenito za poticanje obnovljivih izvora godišnje daju milijardu i pol kuna, no od toga nemaju baš ništa.

Tim se novcem potiče proizvodnja energije iz vjetrolektrana i drugih velikih proizvođača, od kojih krajnji potrošači nemaju ništa – upozorava Ante Čikotić, nekadašnji državni tajnik za energetiku, »mostovac« koji je s Matom Rebićem, nekadašnjim pomoćnikom ministra energetike, napisao prijedlog Zakona o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

Klub zastupnika Mosta zakon je poslao u saborsku proceduru te čeka hoće li, i kad biti uvršten na raspravu.

– Vjerujem da će ga većina podržati kad u raspravu dođe, jer je riječ o prijedlogu koji koristi svima – potrošačima, instalaterima, državi – kaže Čikotić.

Komentari (14)
Pogledajte sve




Opet se tema pretvorila u trkeljanja o dvoglavoj partiji i njezinim (ne)djelima! Partija (i lopovska i štetočinska) je zlo čija dezintegracija je nužno potrebna da država i narod prodišu, a istina izađe na vidjelo!

Ici van. Problem rijesen 🙂
[/quote]
Tako razmišljaju defetisti i nesposobni slabići!
[/quote]
Istina. Nesposoban sam jer ne zelim krasti vlastitu drzavu, a ni tata mi nije ratni profiter. Po nasim standardima zaista nesposobna obitelj 😉



Opet se tema pretvorila u trkeljanja o dvoglavoj partiji i njezinim (ne)djelima! Partija (i lopovska i štetočinska) je zlo čija dezintegracija je nužno potrebna da država i narod prodišu, a istina izađe na vidjelo!

Ici van. Problem rijesen 🙂
[/quote]
Tako razmišljaju defetisti i nesposobni slabići!

razlog zašto SDP i HDZ jesu isti jest odnos prema državi, građanima i instucijama te iste države…I jedni i drugi kada dođu na vlast misle da su oni iznad zakona i da se zakoni i pravila ne odnose na njih, te ih tumače i mijenjaju kako im paše…umjesto da institucije služe građanime oni misle da institucije trebaju služiti njima
Tako i jedni drugi kadroviraju po instucijama države po političkom nepotizmu a ne po stručnosti i neovisnosti tih istih instucija.
Tako je i moguće da danas imamo lex agrokor, jučer pradstečajnu gdje ministri sebe postavljaju kao glavne arbitre izbacujući u potpunosti sudstvo iz procesa sve po sistemu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’ ili prema poznatoj rečenici ‘država to sam ja’
Tako je i moguće da nam u ustavnom sudu sjedi čak četiri političara bez ikakve sudačke prakse…

Glavna reforma u Hrvatskoj nije vezana ni za zdravstveno ni za mirovinsko ni za bilo kakav ekonomski program jer niti jedna neće ni uspjeti bez osnovne reforma a to je pravna država iznad svega, naročito pravna država koja je jača iznad onih koji su trenutno na vlasti.
Pravna država koja prvenstveno kontrolira političare a ne obratno.


Milanovicev SDP nije bio socijalno-demokratska nego liberalna stanka.

Ovo je nešto najjačešto sam čuo u zadnjih deset godina…Liberali su inače poznati po dizanju poreza u nebo, dizanju trošarina gdjegod su stigli, uvođenju hrpe novih poreza (na dividendu i dr), donošenju bezbrojnih kojekavih besmislenih propisa i zakona (i do 250 godišne)… itd
Izjavama tipa 'nećemo mi biti kao južna koreja' (štogod da je mudrac time mislio)…eto nas je približio sjevernoj po standardu…
[/quote]
Ideoloski ne i bilo je losih poteza, ali pogledaj ovako. Krenili su kopirati druge drzave. Osobno bi radnije porez od 25%, na dividendu itd, ali 100k manje zaposlenih za drzavu, minimalna davanja Crkvi itd. Ponavljam nisam neki njihov vjerni glasac niti sam neki socijalist, ali generalno mi se cinilo kao da su bolji. Mozda sam u krivu, vjerovatno, ali kao da je moje misljenje bitno. Opet ce isti na vlast i biti ce samo gore. Nisam strucan niti zelim u tome biti. Dosta mi je te teme. Jedino se na izborima moze nesto mjenjati, ali tu je vec problem sto nema za koga. Ponavljam. Van 🙂

New Report

Close