Mobilna aplikacija “Alergični na alergije” – građani imaju novi alat za borbu protiv ambrozije

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2016. u 13:13
Foto: Thinkstock

Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je danas javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“. Cilj akcije je sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu – ambroziji. U javnozdravstvenoj akciji „Alergični na alergije“ Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju prati i tvrtka sponzor, domaća farmaceutska kompanija JGL.

„Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima“, naglasila je prof.dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr.med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena: „Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži“.

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludi ambrozije Hrvatsko alergološko društvo je u sklopu akcije „Alergični na alergije“ uz podršku tvrtke JGL odlučilo izraditi aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom „Alergični“.

Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije „Alergični“ koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket sponzora akcije, tvrtke JGL, s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.

Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web stranici akcije – www.alergicni.com.

Uz to, na www.alergicni.com korisnici mogu pronaći zanimljive informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar, kao i informacije o proizvodima JGL-a iz linija Aqua Maris, Vizol S, Pantexol i Normia koji pomažu u borbi protiv alergijskih simptoma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Baš žalim te bolesne tj. osjetljive na ambroziju radi toga što ih kao djecu roditelji nisu vodili u prirodu već držali doma u sterilnom okruženju i to ne mali broj roditelja kad vidimo da je osjetljivih 30% . Trebalo bi na neki način kazniti takve roditelje npr. da nadoknade troškove države za ljekove koji ublažuju alergijske reakcije na tvari iz prirode.

New Report

Close