Microsoft, Google, Meta, OpenAI u oštroj borbi za talente

Autor: Domagoj Puljizović , 09. travanj 2024. u 21:00

U tijeku su vrijedni transferi u AI industriji.

Bitka za prevagu na tržištu umjetne inteligencije zahuktava se. Microsoft je, naime, jučer objavio da otvara novu jedinicu za razvoj umjetne inteligencije (AI) u Londonu. Tim potezom ulazi na teritorij svog najvećeg najvećeg AI konkurenta: Googleovog DeepMinda, i pokazuje kako planira ugrabiti sve što može. Naime, osvajanje Londona, dogodilo se samo nekoliko tjedana nakon što je Microsoft angažirao suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana kao svog novog voditelja odjela za AI. U jučerašnjoj objavi na svom blogu Suleyman je kazao da će novu jedinicu u Londonu voditi Jordan Huffman, koji je prethodno radio kao istraživač u DeepMindu, izvijestio je Business Insider.

Vrijedna ulaganja

“U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji ogroman broj stručnjaka za umjetnu inteligenciju, a Microsoft AI planira dugoročno ulagati i započeti zapošljavati najbolje znanstvenike i inženjere za umjetnu inteligenciju u ovom novom središtu”, napisao je Suleyman.

Microsoft već ima urede u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva i ranije je obećao uložiti 2,5 milijardi funti u podatkovne centre u Ujedinjenom Kraljevstvu u sljedeće tri godine, no činjenica je da bi novo središte u potpunosti fokusirano na razvoj umjetne inteligencije, a koje pritom vode bivši DeepMinderi, Googleu moglo dati mnogo razloga za brigu.

U kontekstu borbe za najbolje AI talente, snažnija prisutnost u Londonu mogla bi se pokazati kao mudar potez tvrtke kojom predsjeda Satya Nadella.

Podsjetimo, DeepMind, osnovan 2010. godine, a koji je Google kupio 2014. godine, dugo se smatrao krunskim draguljem britanske AI scene. Također, postao je sve važnija imovina za Google, što mu je dugi niz godina omogućilo neovisno poslovanje podružnice za AI.

Prošle godine, kao odgovor na pojačani pritisak rivala kao što je OpenAI, Google je spojio DeepMind sa svojom središnjom AI jedinicom Brain, formirajući novi Google DeepMind.

Google DeepMind, koji ima više od dvije tisuće zaposlenika, razvija veliki jezični model Gemini kao odgovor tvrtke na OpenAI-jev ChatGPT, što ga čini ključnim dijelom Googleove strategije za umjetnu inteligenciju.

Kako bi ojačali vlastite jedinice za razvoj umjetne inteligencije Meta i Microsoft Googleu pokušavaju oteti cijenjene stručnjake, nudeći im financijske ponude od 10 milijuna dolara. Meta je nedavno izgubila tri vrhunska AI zaposlenika, dok je Google izgubio stalan pritok stručnjaka u jeku poslovne bitke s OpenAI-jem tijekom prošle godine.

Ipak, Google je, također našao načina kako popuniti svoje redove, te stručnjake sada nalazi upravo u OpenAI-ju. Proteklog tjedna, kako prenosi Business insider namamio je OpenAI-jevog bivšeg voditelja odnosa s programerima. Logan Kilpatrick, koji je prošlog mjeseca napustio OpenAI, objavio je da se pridružuje Googleu kako bi “vodio proizvod za AI Studio i podržavao Gemini API”. Ovaj potez pokazuje da je prijelazni rok za stručnost AI-a otvoren dok se velike tehnološke tvrtke bore kako bi privukle najbolje talente za AI.

Tajno oružje

Bruce Monaco, suosnivač think tanka Institute for AI Transformation, rekao je za Business Insider da je Kilpatricka čvrst odnos s programerima učinio ga “tajnim oružjem” za Google. Monaco je rekao da je to važno jer su programeri ti koji stvaraju infrastrukturu. Google AI Studio omogućuje programerima da integriraju Gemini s API-jima za stvaranje generativnih AI aplikacija. Kad je Kilpatrick napustio OpenAI u ožujku, nekoliko se programera obratilo forumu za razvojne programere kako bi mu zahvalili na pomoći i utjecaju na zajednicu. Google DeepMind, uz to pokušava zadržati talente nudeći zaposlenicima kompenzacijske ponude, tvrde izvori upoznati s tematikom. Utrka u naoružanju Big Tech AI za talente nije ni izdaleka gotova, a čini se da će svi morati poraditi na tome kako zadržati najbolje.

Komentirajte prvi

New Report

Close