’IT sektor nam može biti globalno prepoznatljiv kao Luka Modrić’

Autor: Tanja Ivančić , 19. travanj 2024. u 15:53
Ivan Bešlić, suosnivač Sofascorea, svjetske sportske aplikacije i njezin direktor strategije/D. Puklavec/PIXSELL

Suosnivač Sofascorea Ivan Bešlić kandidirao se za čelnika CISExa.

Suosnivač Sofascorea, svjetske sportske aplikacije i njezin direktor strategije, prelomio je i kandidirao se za novog čelnika Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx.

Ivan Bešlić svoju je kandidaturu objavio na LinkedInu, a s obzirom na reakcije, podrška je neupitna. Naime, trenutačnom lideru Udruge Davoru Runji, drugi dvogodišnji mandat istječe u svibnju. Vrijeme je za izbore novog čelnika Udruge i prepuštanje palice novoj postavi.

U objavi na poslovnoj društvenoj mreži Ivan Bešlić je napisao: “S uzbuđenjem objavljujem svoju kandidaturu… Cilj je da hrvatski IT sektor postane globalno prepoznatljiv simbol izvrsnosti, poput našeg nogometnog maestra, Luke Modrića. Luka je svijetu pokazao što znači biti predan, fokusiran i izuzetan u svom polju. Isto tako, hrvatski IT sektor ima potencijal da na globalnoj sceni bude prepoznat po inovacijama, kvaliteti i tehnološkoj superiornosti.”

Ujedno Bešlić je uz vlastitu kandidaturu, najavio i cijeli svoj tim: “Tu su Frane Borozan kao kandidat za potpredsjednika našeg talentiranog tima iz upravnog odbora – Sven Marušić, Antonio Perić-Mažar i Vlatko Vlahek.”

3

grada bit će domaćini CISEx meetupova: Zagreb, Split i Osijek

Inače, Frane Borozan, suosnivač je hrvatske softverske tvrtke SysKit. Sven Marušić, partner i Senior VP of Delivery u Endavi, britanskoj softverskoj kompaniji koja je 2021. preuzela zagrebačku tvrtku FIVE. Marušić je prethodno bio osnivač tvrtke InfoCumulus koju je kupila domaća softverska tvrtka Span. Antonio Perić-Mažar, suvlasnik je i direktor splitske tvrtke Locastic.

Dok je Vlatko Vlahek, suosnivač je i tehnički direktor osječke tvrtke PROTOTYPE. Kako je nadalje naveo Ivan Bešlić, ovom sastavu vodstva “vizija je jasna – postati lideri u tehnologiji, inspiracija mladima i pouzdan partner na međunarodnoj razini”. A ciljevi su “pomoći servisnim tvrtkama da naprave skalabilne produkte i barem dio svog poslovanja naprave otpornijim na tržišne krize. Prikupljeno znanje produktnih tvrtki dijelit ćemo na CISEx meetupovima u Zagrebu, Splitu i Osijeku”.

Usto, Bešlić je dodao: “Ova godina će biti prekretnica za CISEx. Predani smo tome da riješimo izazove s kojima se udruga suočava i transformiramo je u organizaciju koja ne samo da prati trendove, već ih i postavlja”. Nakon entuzijastičnog predizbornog posta na LinkedInu, pitali smo Ivana Bešlića da nam dodatno pojasni motive kandidature, ali i plan djelovanja.

Cilj je da se pripadnici tvrtki članica CISExa okuplja na kvalitetnim meetupovima/J. Regović/PIXSELL

“Hrvatsko IT tržište je pred prekretnicom zbog globalne stagnacije u IT-ju. Kao suosnivač tvrtke koja ima svoj proizvod želim pomoći lokalnom ekosustavu u širenju znanja. Prije svega kako se prebaciti iz agencijskog poslovanja u poslovanje koje ima svoj produkt kojeg nudi na tržištu. Sofascore je na svom putu morao proći niz prepreka, stoga vjerujem da imam dovoljno iskustva da ponudimo prave savjete kako ih brže i učinkovitije zaobići”, kazao nam je Bešlić.

Dodatno nam Bešlić pojašnjava: “Jedna od motivacija je svakako bila i promjena moje pozicije početkom 2024., kada sam prepustio operativne poslove drugima. Definirali smo i uspostavili fenomenalnu upravu u Sofascoreu, a time sam dobio dovoljno slobodnog vremena da se bavim strateškim projektima tvrtke, ali i uz to i da se angažiram u CISEx-u, s namjerom da i ta organizacija dostigne novu razinu”.

U timu i Frane Borozan
Bešlić ništa nije prepustio slučaju, već je i okupio svoj tim koji bi mu trebao biti podrška. “Da, uspio sam okupiti odličan tim, prije svega tu je Frane Borozan koji je na čelu tvrtke SysKit i voljan jednako kao ja dijeliti svoje znanja, a s obzirom da je lider IT tvrtke koja ima svoj proizvod i uspješno posluje, vjerujem da će u velikoj mjeri pridonijeti našem zajedničkom cilju. Priključili su nam se i Sven, Antonio i Vlatko kao podrška i jasan signal da udrugu želimo ujedno i decentralizirati. Split i Osijek odlični su HUB-ovi hrvatske IT industrije s već uhodanim i etabliranim tvrtkama.”

Veliki potencijal stranih radnika

‘Sve veći broj stranaca koji dolaze raditi otvara nam priliku da ostanu u Hrvatskoj, da rade za hrvatske tvrtke i znanjem pridonesu razvoju, što otvara put i za investicije’.

Pitali smo ga što zapravo mogu ponuditi CISEx-u, i o kakvoj se tu prekretnici radi? “Nova uprava, koja će, vjerujem, dobiti povjerenje za sljedeći mandat, ima vremena i motivacije da se pripadnici više od 250 tvrtki članica CISExa, okuplja na kvalitetnim meetupovima. Dosadašnje prakse bile su dobre, no treba ih modernizirati.

Primjerice, dosadašnji meetupovi, doista su motivirali članove da se na njima pojave, no zbog toga što su se tradicionalno održavali petkom, onemogućili su da na njima gostuje niz vrhunskih i kvalitetnih predavača. Tako da su to neki prvi organizacijski pomaci koje ćemo nastojati promijeniti. Decentralizirati ih te možda i češće održavati, ne samo petkom”.

Kažete u objavi da se događa stagnacija u industriji? Što tu možete poduzeti?, pitamo Bešlića. “Da, istina stagnacija u IT-ju je globalna. I o tome moramo otvorenije govoriti ne bi li se lakše s tim izazovima borili. Bolja i otvorenija komunikacija, pa potom kao posljedica i kvalitetnija rješenja, svakako će zahtijevati veći angažman uprave i cijelog vodstva Udruge”, ističe Bešlić te napominje: “Ono u što vjerujem je da najveći potencijal imamo u znanju i ljudima.

Pritom trebamo imati na umu i sve veći broj stranaca koji dolaze raditi u Hrvatsku. Prilika koja se tu otvara jest da oni ostanu u Hrvatskoj, da rade za hrvatske tvrtke i znanjem pridonesu razvoju na našem, domaćem terenu, što posljedično otvara put i za nove lokalne investicije”, podijelio je Bešlić neke glavne teme o kojima će se raspravljati.

40

milijuna pratitelja u svijetu premašila je hrvatska aplikacija Sofascore

Skupština u svibnju
“Udruga CISEx će, svakako. raditi i na povezivanju tvrtki članica, primjerice, ako neka od njih dobije veliki angažman kojeg ne može odraditi, sigurno će unutar udruge biti moguće naći kvalitetan kadar koji može pomoć u provedbi. Kao što i velike građevinske projekte radi konzorcij više tvrtki, vjerujem da bismo se i na domaćem tržištu uspješno mogli povezati na velikim projektima, bilo domaćim ili stranim”, ustvrdio je Bešlić.

Izvršna skupština očekuje se u svibnju, a pod uvjetom da Bešlićev tim bude i imenovan, “prve korake i druženja imat će i prije nego Hrvatska osvoji Euro 24.”, najavio je kandidat za predsjednika Udruge.

“Zajedno gradimo hrvatski IT kao što je Modrić izgradio svoju karijeru. S izvrsnošću na globalnoj razini!”, naslov je posta na LinkedInu i glavna predizborna parola. Što ne čudi. Bešlić je ipak suosnivač SofaScorea, sportske aplikacije, koja ima više od 40 milijuna pratitelja u svijetu. Inače, CISEx koji postoji od 2011. godine, ima 264 članica, i to 246 pravnih i 18 fizičkih osoba, a funkcije liderea su volonterske. Stoga se i ne očekuju dodatne kandidature.

A kako stoji na njihovim stranicama, godišnja članarina za pravne osobe je 150, a za fizičke 50 eura, dok je misija udruge “razvijati IT djelatnost u Hrvatskoj kroz unaprjeđenje pozicije softverske proizvodnje, izvoza i poduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta i pozicioniranje naših članova na globalnom tržištu. CISEx je otvorena udruga za sve tvrtke i pojedince spremne na aktivan angažman i suradnju po pitanju proizvodnje softvera primarno namijenjenog inozemnom, ali i domaćem tržištu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close