ISTRAŽUJEMO: Vodeći stručnjaci otkrivaju kako uz novu tehnologiju i usluge sa dronovima povećati prihode!

Autor: PD VL native tim , 17. rujan 2021. u 08:00
Foto: hrvatski telekom

Zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, 5G mreža dostupna je na više od 600 lokacija, a stručnjaci, startupovci i poduzetnici otkrivaju kako dronovi i 5G mogu pomoći društvu i gospodarstvu.

Dobrodošli u 5G Hrvatsku.

Najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji je na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra. Zahvaljujući tomu, od 12. kolovoza Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija na kojima HT osigurava 5G mrežu njih čak 149 ili svaka četvrta radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika, omogućene još veće gigabitne brzine!

Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.

Kako svi možemo iskoristiti priliku koju donosi 5G tehnologija? U 5G UNBOXING specijalu Hrvatskog Telekoma znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi… iznose više od 30 rješenja temeljenih na 5G tehnologiji.

“Uvedemo li 5G tehnologiju u cijelu dron jednadžbu, to znači da ja mogu sjediti doma, staviti videonaočale, uzeti kontrolnu stanicu u ruke i spojiti se na dron koji leti u Grand Canyonu. 5G tehnologija u kombinaciji s dronovima omogućit će nešto najbliže teleportaciji do čega ćemo ikada moći doći“, govori Ivan Jelušić, osnivač i direktor Orqe, jednog od najuspješnijih osječkih startupa, analizirajući kako će hrvatskim građanima, tvrtkama i industrijama koristiti razvoj usluga s dronovima temeljenima na 5G tehnologiji. Jelušić i drugi stručnjaci koji se bave razvojem usluga s dronovima slažu se: uz 5G mrežu, dronovi će postati još precizniji, a industrije poput poljoprivrede, prometa ili javne sigurnosti još učinkovitije!

Foto: Dron sa termalnim kamerama tvrtke Orqe

Napredna 5G komunikacijska struktura dovest će do revolucionarnih promjena u gotovo svim industrijama koje poznajemo. Naime, kroz veću pouzdanost mreže, brži odaziv te mogućnost povezivanja i komunikacije vrlo velikog broja uređaja omogućit će se razvoj inovacija i dostizanje digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima, što donosi velik potencijal cijelom gospodarstvu. Uz 5G počeo je vrhunac četvrte industrijske revolucije. Kako svi možemo doživjeti benefite novih znanstveno-tehnoloških postignuća? U ekskluzivnom 5G UNBOXING serijalu Hrvatskog Telekoma prvi put u Hrvatskoj 33 istaknuta stručnjaka otkrivaju kako svatko od nas može iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija. Znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, YouTuberi u razgovoru s Vidom Juračićem, arhitektom i omiljenim YouTuberom, iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji koja će nam pojednostaviti i olakšati život te omogućiti rast poslovnih prilika i snažan razvoj industrija i cijelog društva.

5G UNBOXING: POGLEDAJ KAKO DRONOVI I 5G JAČAJU GOSPODARSTVO

“5G mreža imat će značajnu ulogu u situacijama različitih nepogoda, potresa ili poplava jer ćemo moći prenositi podatke iz dronova direktno u komandni centar neke službe, gdje će se u realnom vremenu moći pratiti razvoj situacije na terenu. Primjerice, kad se dogodi prometna nezgoda, Hitna služba dobit će podatke o unesrećenima u realnom vremenu. Te informacije bit će automatski dostavljene u kola Hitne ili u centar Hitne pa će liječnici i prije nego što dođu na lice mjesta točno znati kakvu pomoć trebaju pružiti unesrećenima”, kaže redoviti profesor na FER-u i voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) Stjepan Bogdan.

To potvrđuje i recentna vježba Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije provedena u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Orqom, koja je pokazala kako služba na terenu spašava ljude na sigurniji način zahvaljujući razvoju tehnologije. U provođenju vježbe simulirali su prometnu nezgodu, a tim je pratio razvoj situacije preko drona, čime je reakcija bila preciznija, učinkovitija i sigurnija. Naime, 5G nam omogućava da upravljamo dronom koji je jako udaljen i istovremeno u realnom vremenu dobivamo sliku visoke rezolucije, čak do 8K. “Upotreba drona u provođenju edukacijske vježbe u Slavonskom Brodu omogućila nam je uvid u načine i mogućnosti korištenja naprednih tehnologija, uključujući i dronove te 5G tehnologiju, u našem svakodnevnom radu. U provođenju vježbe simulirali smo prometnu nesreću, a upotreba drona nam je omogućila brži i izravan uvid u mjesto nesreće, bolju procjenu mjesta nesreće prije dolaska timova na samu scenu, brže alarmiranje dodatnih timova ako su potrebni i ono što je vrlo bitno – dislociranu pretragu iz zraka”, rekao je Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije.

Foto: Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

“Također, uz javnu sigurnost, poljoprivreda je jedna od industrija u kojoj će 5G i dronovi imati važnu primjenu“, kaže Jelušić iz Orqe, slavonske IT kompanije čije su naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama proglašene najboljima na svijetu, i dodaje: “S Hrvatskim Telekomom upravo radimo na poslovnom konceptu koji će omogućiti vinogradarima da mogu iz zraka, pomoću multispektralnih kamera, detektirati pojavnost određenih nametnika ili bolesti. Poljoprivrednici će profitirati jer će se tako njihovi ukupni godišnji prinosi povećati korištenjem 5G tehnologije i dronova!“

Dronovi su, naime, zaslužni za preciznu poljoprivredu u svim fazama ratarske proizvodnje, od sjetve preko prihrane do žetve. Oni omogućuju detaljno snimanje velikih poljoprivrednih površina i prikupljaju podatke koji kasnije itekako koriste poljoprivredniku u planiranju svih daljnjih koraka u poljoprivrednoj proizvodnji. Termalne kamere na dronu mogu procijeniti dobiva li usjev praviše ili premalo vode, a podaci koje prikuplja dron također mogu pokazati gdje su potrebne i koje mjere na usjevima.

Dronovi su odavno dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, primjerice, prilikom dostave lijekova ili protuotrova, neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje, a stiglo je i vrijeme kada će nam dron dostaviti paket. Amazon je još prošle godine u rujnu dobio dozvolu za upravljanje flotom dostavnih dronova, što je još jedan važan korak bliže prema pokretanju usluge dostave pošiljaka putem bespilotnih letjelica.

“Uz 5G tehnologiju i smanjenu latenciju na 5G mreži dronovi će imati sposobnost bolje se pozicionirati u prostoru i tako ćemo biti bliže očekivanoj budućnosti u kojoj nam dron sam dostavlja paket na kućnu adresu. Ako imamo zgradu s 25 katova i s 1500 ljudi, pitanje je kako dostaviti paket baš u određeni stan, određenom čovjeku. Trenutačno je to najveći izazov čijem će rješenju značajno pridonijeti 5G tehnologija“, kaže Milan Domazet iz AIR-RMLD-a.

Foto: Dostavni dronovi tvrtke AIR-RMLD

Zagrebačka tvrtka Protostars labs u suradnji s FER-om te tvrtkama Kraken i Orqa razvijaju pak sustav autonomnih bespilotnih letjelica koje autonomno obavljaju zadaće u – zatvorenim prostorima. Kako je to moguće? ˝Dron se autonomno kreće kroz zatvoreni prostor pomoću algoritama, strojnog učenja, računalnog vida prepoznaje objekte u prostoru, skenira QR kodove na objektima u prostoru te se svi ti podaci šalju u jedan centralni sustav u bazu podataka. Iz centralnih sustava se podaci analiziraju kako bi se dobio uvid u kompletno stanje skladišta. Dronovi nisu ovdje da zamijene čovjeka u potpunosti, nego da mu budu komplementarni i da se posao obavljaju brže i učinkovitije˝, objašnjava Filip Novoselnik iz Protostars labs koji poručuje kako će 5G dron omogućiti dodatno ubrzanje i unaprjeđenje digitalizacije u logistici.

Foto: Filip Novoselnik, Protostars labs

Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?

srpanj 2018. prva 5G demonstracija u Hrvatskoj – igranjem nogometa u virtualnoj stvarnosti u Puli
ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru
lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku (Krk)
rujan 2019. prvi video prijenos putem drona na 5G mreži
listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu prosinac 2020. s FER-om pokrenuta prva 5G kampus mreža u Hrvatskoj
prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika
lipanj 2021. 5G mreža dostupna već u 76 gradova I 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika
lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova
Kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova

Provjerite zašto serijal 5G UNBOXING prati 600 tisuća ljudi

Aplicirajući principe dizajna sadržaja usmjerena na potrebe ljudi, serijal Hrvatskog Telekoma 5G UNBOXING kroz šest YouTube webizoda analizira budućnost gejminga i pametnih gradova, istražuje prilike privatnih kampus mreža i nove potencijale dronova i videostreaminga te ulazi u nove stvarnosti (AR, VR, MR).

5G UNBOXING: KAKO ĆE 5G PROMIJENITI HRVATSKU

5G UNBOXING: BUDUĆNOST GAMINGA JE STIGLA

5G UNBOXING: STREAMING REVOLUCIJA

5G UNBOXING: AR.VR. MR. NOVE STVARNOSTI

5G UNBOXING: SMART CITY

Sadržaj omogućio HRVATSKI TELEKOM

New Report

Close