Identyum ušao u registar EBA-e, otvorio tržište 30 europskih država!

Autor: Lucija Špiljak , 09. lipanj 2021. u 07:30
Robert Ilijaš, suosnivač i direktor varaždinskog Identyuma/D. VIŠNJIĆ/PIX

Cilj usluge je pojednostavljenje svakodnevnog života građana, a iz Identyuma ovo smatraju važnim korakom u razvoju otvorenog bankarstva.

Varaždinska IT tvrtka Identyum prva je u Hrvatskoj i regiji lani dobila licencu Hrvatske narodne banke za pružanje usluge informiranja o računu, a uspješno završivši proces “passportinga” svoje AISP licence, sada mogu pružati uslugu informiranja u 30 europskih zemalja.

Cilj usluge je pojednostavljenje svakodnevnog života građana, a iz Identyuma ovo smatraju važnim korakom u razvoju otvorenog bankarstva.

Licenca omogućava ponudu naprednih funkcionalnosti u domeni platnog prometa, poput aplikacija koje građanima omogućuju objedinjavanje informacija o njihovim računima iz više različitih banaka ili aplikacija koje građanima omogućuju da trećoj strane dokažu svoj IBAN ili financijski kapacitet.

Tvrtka može koristiti programska sučelja banaka (tzv. API-ja“) kako bi pristupili platno-transakcijskim podacima građana, uz njihovu isključivu privolu jer se radi o privatnim podacima.

“PSD2 direktiva o platnim uslugama EU dopustila je licenciranim trećim stranama, tvrtkama koje nisu banke a nude napredne financijske usluge (AISP-ovima i PISP-ovima), da pristupe podacima klijenata banaka.

Tvrtka licencirana kao AISP (nakon što od krajnjeg korisnika dobije izričitu privolu) može se povezati s njegovim bankovnim računom i koristiti njegove bankovne podatke za pružanje drugih financijskih usluga.

Banke tako moraju licenciranim tvrtkama omogućiti pristup podacima krajnjih korisnika kao što su stanje na žiro i tekućem platnom računu, podaci o platnim transakcijama i sl. Korištenjem navedenih podataka licencirani AISP-ovi tako mogu npr. ubrzati proces dobivanja kredita”, navode iz tvrtke.

Od 1. lipnja Identyum je upisan u Elektronički registar EBA-e i može pružati AISP u 30: Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Njemačkoj, Danskoj, Estoniji, Španjolskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Lihtenštajnu, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Švedskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Podsjetimo, Identyum je predstavio i istoimenu digitalnu osobnu iskaznicu za 21. stoljeće koja omogućava građanima da potpišu digitalnu dokumentaciju korištenjem mobilnih uređaja, pohrane osobne podatke te imaju potpunu kontrolu nad njima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odličan posao su napravili. Treba samo napomenuti da AISP može dobiti podatke o prometu transakcijskih računa. Za cjelokupni scoring bi bilo potrebno omogućiti dobivanje podatka o kreditnim partijama, što PDS2 direktivnom nije obuhvaćeno. No vjerujem da će PSD3 omogućiti izlaganje podataka o kreditima, možda i depozitima uz prethodnu suglasnost fizičke ili pravne osobe.

New Report

Close