Hrvatski studenti učili od najboljih zahvaljujući programu ‘Seeds for Future’

Autor: Lucija Špiljak , 24. studeni 2020. u 22:01
Seeds for future Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva surađuju od lani, Foto: PD

Studenti sa sedam fakulteta iz STEM područja pratili su predavanja i učili o novim tehnologijama.

Vodeći globalni ponuditelj ICT rješenja Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva lani su u Dubrovniku potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji kojim se u Hrvatskoj pokreće Seeds for the Future, globalna inicijativa Huaweija koja potiče razmjenu i edukaciju studenata, koji dobivaju priliku upoznati se s poslovanjem Huaweija i dobiti uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije i proizvodnje. Lani je u sklopu programa deset hrvatskih studenata posjetilo kineski Shenzhen, sjedište Huaweija, no ove godine 18 hrvatskih studenata, sa sedam fakulteta iz STEM područja, pratilo je program Seeds for the Future online od 16. do 20. studenog.

“Hrvatska vlada visoko na listi prioriteta ima ulaganje u mlade, digitalizaciju i jačanje međunarodne suradnje, a ovaj projekt predstavlja upravo sva tri cilja. Koliko su nove tehnologije i brza prilagodba ključni, uvjerili smo se posebno ove godine i zato smo sigurni kako će ova generacija nastaviti biti visoko motivirana za usvajanje novih znanja kojima će istinski mijenjati hrvatsko društvo”, istaknuo je ranije Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, dok je Zhang Heng, glavni direktor Huawei Technologies u Hrvatskoj, poručio da vjeruje kako je Seeds for the Future uslijed pandemije dodatna inspiracija i izazov studentima i zaljubljenicima u nove tehnologije. “To je prilika za učenje od najboljih, uz uskoro, nadamo se, i mogućnost da posjete naš centar u Shenzhenu”, izjavio je Zhang Heng, glavni direktor Huawei Technologies u Hrvatskoj.

Učenje od nule

Iskustva s ovogodišnjeg programa koji se održao prošli tjedan s nama je podijelila Lana Miličević, studentica računarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koja je za program saznala putem internetske stranice svog fakulteta gdje se nalazio poziv, a dodatno su je ohrabrile i ranije pozitivne recenzije. “Kako u programu sudjeluju STEM studenti iz cijelog svijeta, bili smo po državama podijeljeni u manje radne skupine, a svaku državu zasebno vodili su Huaweijevi lokalni koordinatori. Mi iz Hrvatske bili smo u skupini s kolegama iz Srbije i Mađarske, a koordinatorica nam je bila Xiaoou Wang, za koju imam samo riječi pohvale. Kako bismo uspješno završili program, trebali smo sudjelovati na nekoliko predavanja na Huaweijevoj iLearningX platformi za učenje.

Ta predavanja pokrivaju mnoge teme najnovije informacijsko-komunikacijske tehnologije – umjetna inteligencija, računala u oblaku, 5G mreža – a moglo se naučiti i ponešto u samom Huaweiju, poslovnim vještinama, međunarodnoj i interkulturalnoj suradnji i sličnom. Nakon predavanja slijedili su završni ispiti. To smo sve radili samostalno, a grupno smo sudjelovali na Zoom sastancima. Tamo smo imali priliku od troje stručnjaka čuti korisne i, što mi se jako svidjelo, potpuno iskrene poslovne savjete te smo učili o kineskoj kulturi i filozofiji”, navodi studentica, dodajući da je platforma za učenje “bila odlična, program zanimljiv i prilagođen ljudima svih pozadina, a predavači vrhunski”. Premda kao studentica računarstva već puno zna, uči i čita o umjetnoj inteligenciji, računalima u oblaku, 5G mreži, kaže da joj se svidjelo što su u programu sva predavanja bila koncipirana za učenje gotovo “od nule” jer je time dobila pregled onoga što zna, brojne nove informacije i perspektivu što još u budućnosti može naučiti. Zato svim studentima tehničkog usmjerenja preporučuje prijavu na program Seeds for the Future, tim više što će se program sljedeće godine nastaviti održavati u kineskom Shenzhenu, što je, kaže Lana, bolja prilika studentima za stjecanje vrijednih znanja i iskustava.

“Na Seedsu se nismo bavili programskom i tehničkom izvedbom, već teoretskim razumijevanjem danih tema. Uvid u bogata međunarodna iskustva i savjete stručnjaka inspirirali su me moje buduće poslovne i akademske odluke. Moj posao iz snova i glavna motivacija za bavljenje računarstvom je sve ono što me zabavlja. Momentalno naginjem umjetnoj inteligenciji i pametnim vozilima o čemu ću na fakultetu učiti tek iduće akademske godine, te razvoju softvera.

Perspektivne tvrtke

Općenito volim kombinirati različita područja jer me svašta zanima i unutar i van STEM-a. Ipak, za što god da se odlučim, voljela bih ostati u Hrvatskoj ili njenom susjedstvu.

Ovdje vidim mnogo perspektivnih ljudi i poduzeća s kojima bih voljela raditi te mislim da takva odluka ne isključuje međunarodnu suradnju ili umanjuje njenu važnost. Sigurna sam da sa znanjem i trudom svjetski uspjeh možemo ostvariti i u Hrvatskoj”, zaključuje studentica Lana Miličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close