Game dizajn na fakultetima – potencijalna zlatna koka i za RH

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2023. u 22:00
Nanobitovi Alan Sumina i Ivan Murat s dekanima FER-a i Algebre Vedranom Bilasom i Mislavom Balkovićem/Jeffrey Jemric

Game development bilježi rast pet puta veći od IT-ja, kaže Algebrin dekan Mislav Balković.

Visoko učilište Algebra najavilo je ulazak u game development. U sklopu Gamedev weekenda održan je panel na temu “Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda”.

Uz Algebrinog dekana doc. dr. sc. Mislava Balkovića sudjelovali su dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, suosnivač Nanobita Alan Sumina i direktor Nanobita Ivan Murat.

Predstavnici Nanobita istaknuli su da je uloga visokih učilišta prepoznati i razvijati talente te da potreba za obrazovanjem kvalitetnih kadrova u gaming industriji itekako postoji jer game dizajnera u Hrvatskoj gotovo da i nema pa domaći studiji moraju dovoditi inozemne stručnjake.

Granska sinergija
“Game development je industrija koja je potentna na svjetskom tržištu i u posljednje dvije godine bilježi rast pet puta veći od IT-ja. Njezino daljnje razvijanje u Hrvatskoj može osigurati obrazovanje kvalitetnog kadra, ali i privlačenje stranih studenata koji će ostati raditi u Hrvatskoj.

Trenutačno smo pri dnu liste poželjnih zemalja za studiranje na razini Europe, a upravo tu leži ogroman potencijal za rast. Ako obrazovni sustav to prepozna i država olakša proces dobivanja viza, kroz godine bismo mogli nadomjestiti onih 20 posto populacije koja je upisivala fakultete, a koje smo izgubili”, izjavio je Mislav Balković, dekan Algebre.

Panelisti su se složili da sinergijom industrije i obrazovnog sustava treba privlačiti i strane talente te se zalagati za smanjenje poreznog pritiska na plaće, razvijanje strategije za privlačenje inozemnih kadrove te pojednostavljenje imigracijskih politika.

“FER obrazovanjem talenata i suradnjom na projektima daje doprinos rastućoj industriji igara. S partnerima sa Sveučilišta u Zagrebu razvili smo novi diplomski program za razvoj igara namijenjen inženjerima, umjetnicima, dizajnerima i producentima, a surađujemo i na razvoju obrazovnih programa na srednjoškolskoj razini i cjeloživotnih programa u području razvoja igara”, izjavio je Vedran Bilas, dekan FER-a.

Razvoju gaming industrije mogu pomoći i financijske potpore poput Epic MegaGranta koju dodjeljuje Epic Games. O njoj je govorio Adam Kovač, stručnjaka iz tvrtke 3lateral/Epic Games. Epic MegaGrant pokrenut je 2019., a dosad je financijski podržao gotovo 2.000 projekata iz više od 90 zemalja. Okupljeni su imali prilike saznati što je sve potrebno za prijavu projekata, kome je potpora namijenjena te kriterije koje treba zadovoljiti.

Iz EU fondova 33 milijuna
O povlačenju čak 33 milijuna eura iz EU fondova namijenjenima turističkoj i kreativnoj industriji – koja uključuje i gaming, govorila je Ana Fresl, stručnjakinja za EU fondove i osnivačica tvrtke PJR consulting.

Otkrila je da je riječ o jedinstvenom natječaju za kojim se razvila potreba zbog posljedica koje je pandemija ostavila na neke industrije, a cilj je potaknuti projekte koji imaju potencijal rasta i mogu pomoći daljnjem razvoju industrije. Naglasila je i da je, za razliku od drugih, riječ o pristupačnom natječaju sa značajno manje papirologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close