Evo što ne biste trebali raditi nakon cijepljenja protiv covida-19

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2021. u 09:34
FOTO: REUTERS/Athit Perawongmetha

Cjepivo protiv covida-19 glavni je alat kojim se pokušava suzbiti širenje pandemije koronavirusa, no nakon cijepljenja neke stvari ne biste trebali raditi. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim smjernicama naveo je što ne biste trebali raditi odmah nakon cijepljenja protiv covida-19.

Ne uzimajte lijekove bez recepta prije cijepljenja

Prije nego što primite cjepivo ne biste trebali uzimati lijekove bez recepta, uključujući ibuprofen, acetaminofen i aspirin, savjetuje CDC, no nakon cijepljenja možete. Lijekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena, su protuupalno sredstvo koje može otupiti odgovor vašeg tijela na cjepivo.

“Nemojte uzimati lijekove bez recepta prije cijepljenja jer bi to moglo ometati sposobnost cjepiva da vam pruži najsnažniji odgovor”, rekla je mikrobiologinja Deborah Fuller. Dodala je da nakon cijepljenja ove lijekove možete uzeti kako bi ublažili neke nuspojave, prenosi N1.

Ne brinite o konzumaciji alkohola

Thomas Russo, šef odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu u Buffalu u New Yorku, rekao je da do sada nije uočio jasan razlog zbog kojeg ne biste smjeli popiti čašu vina ili piva nakon cijepljenja. No, ako nakon cijepljenja imate neke nuspojave, poput temperature, alkohol vam neće pomoći pa ga u tom slučaju ne biste trebali ni konzumirati.

Nemojte se tetovirati odmah nakon cijepljenja

Koža je vaša prva barijera protiv patogena, a ona pokreće i imunološki odgovor. Tetovaža ili piercing neposredno nakon cijepljenja mogli bi potaknuti imunološku reakciju koja ne bi bila poželjna u kombinaciji s imunološkim odgovorom nakon cijepljenja, istaknula je Fuller.

Stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako bi tetovaža ili piercing mogli utjecati na imunološku reakciju nakon cijepljenja, ali iz predostrožnosti savjetuju da izbjegavate ove aktivnosti neposredno nakon cijepljenja.

Nemojte primati druga cjepiva u isto vrijeme

CDC ne preporučuje da se cijepite nekim drugim cjepivima u isto vrijeme kada primite i cjepivo protiv covida-19.

“Seriju cjepiva protiv covida-19 treba primijeniti samostalno s razmakom od 14 dana između obje doze”, navodi se u smjernicama CDC-a. Također se navodi da u tom razdoblju osobe ne bi trebale primiti neka druga cjepiva iz sigurnosnih razloga.

Nemojte prestati uzimati nužne steroide

Ako već uzimate steroidne lijekove zbog nekog kroničnog stanja, nemojte ih iznenada prestati uzimati. Russo navodi da postoji razlog zašto su vam takvi lijekovi propisani te da ih ne biste trebali prestati uzimati bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Nemojte pretjerano vježbati

“Vježbanje ne bi trebalo predstavljati problem, tjelovježba može doprinijeti boljem imunološkom odgovoru”, istaknula je Fuller. No, nemojte se pretjerano iscrpiti vježbanjem.

“Slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate dobro – vježbajte. No, ako se nakon cijepljenja osjećate loše, odmorite se”, rekao je Russo za Huff post.

Stručnjaci također napominju da ne zaboravite unositi dovoljno tekućine nakon cijepljenja. Hidratacija je izuzetno važna za vaš imunološki odgovor pa stoga pripazite na unos vode nakon cijepljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close