Domaći ‘Uber za kućnu sigurnost’ sada nudi zaštitare državnog AKD-a

Autor: Darko Bičak , 30. srpanj 2022. u 14:00
Maja Krejči, direktorica Brombula, kaže da će uskoro korisnici moći birati između nekoliko zaštitarskih tvrtki/R. Anić/PIXSELL

Zagrebački startup Brombul proširio je ponudu svoje aplikacije Zuluhood.

Pametni domovi omogućuju zaštitu samog stana, stvari u njemu, ali i ukućana od neželjenih nesretnih slučajeva ili provala, pa građani sve više ulažu u njih.

Istraživanja kažu da je krajem 2020. bilo 51,4 milijuna “pametnih” domova u Europi, a predviđa se da će ih biti više od 100 milijuna do kraja 2024. Na tom tragu nastao je i hrvatski “Uber za kućnu sigurnost”, kako se često opisuje aplikacija Zuluhood koju je 2019. razvio zagrebački startup Brombul.

Sada je njihova zaštita ojačana kroz suradnju s tvrtkom AKD Zaštita, a koja korisnicima osigurava i fizičke zaštitare prema potrebi.

Naime, kako pojašnjavaju iz ove tvrtke, kojoj je na čelu osnivačica i izvršna direktorica Maja Krejči, radi se o platformi koja se stalno nadograđuje te omogućuje korisnicima usluge koje im u tom trenutku trebaju.

Dodatna zaštita
“Zuluhood – prva domaća mobilna platforma za sigurnost doma – od sada nudi usluge zaštitarske tvrtke AKD Zaštita i to na zahtjev. Drugim riječima, princip je sličan kao kod Ubera: putem besplatne aplikacije možete naručiti jednu od usluga Zuluhooda i to upravo onda kad vam je potrebna”, pojašnjava Krejči.

Dodaje da su sada dostupne usluge: Urgent check, Check my home, Daily monitoring, Home Guard te Event Guard. Konkretno, hitna provjera znači da se na lokaciju doma bez odgode šalju zaštitari koji će provjeriti dom, djecu ili starije.

Zaštitari su dostupni 24 sata, pa se provjera može zatražiti u bilo koje doba dana ili noći. Provjera doma znači redovni obilazak doma, ukućana i/ili vikendice od strane profesionalnih zaštitara koji će klijenta obavijestiti o zatečenom stanju.

Osim što će dobiti informacije o tome je li sve u redu, sama fizička prisutnost zaštitara ujedno je i dodatna zaštita jer šalje jasnu poruku da je dom čuvan. Po prvi put je omogućena i usluga prosljeđivanja alarma za sustave pametnog doma, kao što su D-Link ili Arlo kamera te Google Home i Amazon Alexa.

Također, usluga je po prvi put omogućena na zahtjev i na kraći period – tijekom vikend putovanja ili godišnjih odmora. Korisnik ne mora biti dostupan – svi alarmi se automatski prosljeđuju u nadzorni centar koji po potrebi šalje zaštitare.

Kako ističu iz Brombula, suradnja s AKD-om omogućuje da korisnici, neovisno o tome trebaju li ovu uslugu samo na par sati ili na par dana, mogu uslugu kućnih zaštitara jednostavno naručiti putem aplikacije.

U konačnici, usluga Sigurno druženje znači da se prilikom organizacije većeg okupljanja, proslave ili svadbe može jednostavno doći do zaštitara koji će brinuti o tome da sve prođe u najboljem redu.

“Navedene usluge trenutno pruža AKD-Zaštita, no uskoro će korisnici moći birati između nekoliko zaštitarskih tvrtki. Također, u pripremi su i nove usluge, poput brige o starijim osobama”, kaže Krejči.

Brza reakcija
Zuluhood, navodi, omogućava da svi razlikuju ono što je hitno i da tad nisu ovisni samo o sebi. Korisnici se mogu osloniti na brzu reakciju zaštitarske tvrtke dostupne u bilo koje doba noći ili dana, ali i na pomoć prijatelja ili susjeda koji će kroz Zuluhood u hitnim situacijama također biti obaviješteni.

51,4

milijuna pametnih domova bilo je u Europi 2020. godina

“Cilj nam je korisnicima omogućiti i da na Zuluhood spoje razne sustave pametnog doma. Reakcije su jako pozitivne, odlično je čuti kad nam kažu ‘baš mi je tako nešto trebalo’ ili kad nas uspoređuju s Uberom za kućnu sigurnost. Ukućani čine Tribe, a jedna od boljih funkcionalnosti mu je i to što se u svakom trenutku može vidjeti tko je od ukućana doma, ako se takvo dijeljenje lokacije dozvoli.

Ta informacija u alarmu može činiti bitnu razliku u brzini i načinu reakcije. U svoj dom korisnik može dodati i prijatelje ili susjede koji bi mu mogli pomoći u nuždi. Njih zovemo Watcheri. Ako dođe do alarma, Tribe i Watcheri bit će obaviješteni isti tren kad i korisnik, te će znati da to nije ‘neki’ poziv ili poruka za zanemariti, već da je hitno”, pojašnjava Krejči.

Primjerice, ako kamera u nečijem domu uoči pokret kad bi kuća trebala biti prazna, kad detektor dima bilježi koncentraciju iznad normalne ili ukućani viknu: ‘OK Google, zovi Zuluhood’ ili ručno podigne alarm, tada se u aplikaciji podiže sučelje alarma.

Istovremeno će Zuluhood o alarmu obavijestiti čitav Tribe i sve Watchere, a korisnik će znati tko je vidio obavijest, tko je od ukućana doma i možda ugrožen i tko dolazi pomoći. Ako ste u trenutku alarma imali ugovorenu uslugu nadzora, alarm će se proslijediti zaštitarskoj tvrtki koja će tamo poslati patrolu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close