Do sada neviđeni rezultati: Nakon sudjelovanja u istraživanju rak potpuno nestao kod svih pacijenata

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2022. u 11:08
Foto: Pixabay

Kod svih 18 pacijenata koji su sudjelovali u ispitivanju rak je potpuno nestao i nije ga se moglo pronaći pregledom niti snimkama poput MR-a. Iako su rezultati istraživanja jako optimistični, stručnjaci upozoravaju da je prerano za donositi definitivne zaključke. Kimmie Ng sa Sveučilišta Harvard kaže da su rezulati sjajni i bez presedana, ali da će ih trebati ponoviti.

Gotovo nevjerojatne vijesti stižu iz SAD-a gdje je mala studija pacijentima koji boluju od raka rektuma dala novu nadu, javlja NY Times. Kod svih 18 pacijenata koji su sudjelovali u ispitivanju rak je potpuno nestao i nije ga se moglo pronaći pregledom niti snimkama poput MR-a.

Iako se radi o malom broju sudionika, Luis A. Diaz, autor studije objavljene u New England Journal of Medicine, kaže da mu nije poznato niti jednu istraživanje u kojem je rak potpuno nestao kod doslovno svakog pacijenta koji je uzeo lijek koji se ispituje.

“Vjerujem da je ovo prvi put u povijesti da se ovo dogodilo”, rekao je Diaz.

Drugi liječnik, Alan P. Venook, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, također kaže da nikada nije čuo za takav slučaj..

Pacijenti su se spremali za kemoterapiju, zračenje i operacije koji bi vjerojatno rezultirale trajnim crijevnim, urinarnim i seksualnim disfunkcijama, ali nakon sudjelovanja u ovom istraživanju dočekali ih je iznenađenje – nikakvo daljnje liječenje nije potrebno.

Ušli su u studiju misleći da će, kad završi, morati na te zahvate jer nitko zapravo nije očekivao da će njihovi tumori nestati. Ali rezultati su bilo iznenađujući: daljnje liječenje nije bilo potrebno.

“Bilo je puno suza radosnica”, rekla je dr. Andrea Cercek, onkologinja u Memorial Sloan Kettering Cancer Center i koautorica rada, koji je predstavljen u nedjelju na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju.

Da stvar bude bolje, pacijenti nisu imali negativnih reakcija na lijek.

U prosjeku, jedan od pet pacijenata ima neku vrstu nuspojave na lijekove poput onog koji su pacijenti uzimali, dostarlimaba, poznatog kao inhibitori kontrolnih točaka. Lijek se davao svaka tri tjedna tijekom šest mjeseci i koštao je oko 11.000 dolara po dozi. Razotkriva stanice raka, omogućujući imunološkom sustavu da ih identificira i uništi. Iako se većina nuspojava lako kontrolira, čak 3 do 5 posto pacijenata koji uzimaju inhibitore kontrolnih točaka ima teže komplikacije koje u nekim slučajevima rezultiraju slabošću mišića i poteškoćama pri gutanju i žvakanju.

Iako su rezultati istraživanja jako optimistični, stručnjaci upozoravaju da je prerano za donositi definitivne zaključke.

Kimmie Ng sa Sveučilišta Harvard kaže da su rezulati sjajni i bez presedana, ali da će ih trebati ponoviti.

U samom istraživanju korišteni su inhibitori kontrolnih točaka, vrsta lijekova koji nisu novi i koji se i inače koriste u liječenju malignih bolesti.

Razlika je što su u ovom istraživanju ti lijekovi pacijentima dani puno ranije, prije nego što su stanice raka dobile priliku da se prošire po cijelom tijelu. U konačnici, pacijentima koji su sudjelovali u istraživanju ne samo da nije bilo potrebna daljnja obrada poput zračenja, koje kod ovakvih karcinoma zna i pogoršati stvari, kemoterapije i operacije, nego je rak u potpunosti nestao, barem prema trenutnim pokazateljima.

Komentirajte prvi

New Report

Close