Austrijanci preuzeli InfoNET Projekt

Autor: Bernard Ivezić , 14. prosinac 2005. u 06:00

InfoNET Projekt je na ljestvici 100 najuspješnijih IT tvrtki u Hrvatskoj, 28. po prihodima i 24. po dobiti

Austrijska informatička tvrtka preuzela je jučer hrvatsku tvrtku koja je izgradila i održava mrežu koja predstavlja osnovicu Hitro.hr servisa. Tvrtka System Integration&Technology Distribution postala je 100 postotni vlasnik tvrtke InfoNET Projekt, a obje tvrtke odbile su dati financijske detalje ove transakcije. InfoNET je u suradnji s IBM-om izradio, te danas obavlja veći dio poslova održavanja komunikacijske mreže Fine. Ta je mreža osnovica buduće Računalno-komunikacijske mreže tijela državne uprave i na njoj će se u budućnosti odvijati poslovanje servisa Hitro.hr.

Munjevit rast
Tvrtka InfoNet jedna je od vodećih tvrtki u Hrvatskoj za mrežne tehnologije i sigurnost mreža. Lani je InfoNet Projekt ostvario 54,8 milijuna kuna prihoda što ga je prema istraživanju IDC-a dovelo na 28. mjesto ljestvice 100 najboljih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj. Po dobiti, tvrtka je još bolja, plasirala se na 24. mjesto. Tvrtka S&T najveća je austrijska IT kompanija, te jedna od najvećih IT kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Nudi rješenja za velike i srednje tvrtke iz telekomunikacijskog, bankarskog, energetskog, proizvodnog i javnog sektora.
U svojih 12 godina postojanja S&T je zabilježio munjevit rast. Tako danas ima predstavništva u 21 zemlji, te više do 1800 zaposlenika. Usporedbe radi, InfoNet Projekt postoji tek godinu manje, a posluje mahom u Hrvatskoj i zapošljava 20 zaposlenika.
“Za InfoNet ovo je dobar posao, jer će S&T cjelokupno poslovanje vezano uz projektiranje, izgradnju i održavanje mreža, te ponudu usluga i proizvoda biti prebaćeno kod nas. To znači da će i njihovi radnici koji rade u našem segmentu poslovanja potpasti pod InfoNET Projekt. Osim toga, naša tvrtka ostat će zaseban segment S&T-a narednih nekoliko godina kako bi mogli pružiti kvalitetnu podršku našim dosadašnjim klijentima. Moram naglasiti da neki konačan datum gašenja pravnog subjektiviteta naše tvrtke nije dogovoren. Konačno, InfoNET Projekt planira iskoristiti infrastrukturu S&T-a za širenje na tržišta jugoistočne Europe”, kazao je Krešimir Jakupek, direktor tvrtke InfoNET Projekt.
Christian Rosner, novi izvršni direktor S&T-a izjavio je da je preuzimanje tvrtke InfoNET Projekt važno za ostvarivanje S&T-ove poslovne strategije stjecanja statusa vodećeg ponuđača mrežnih i sigurnosnih rješenja u regiji, te na hrvatskom tržištu informatičke tehnologije. On je istaknuo da se nada da će zahvaljujući tom preuzimanju u 2006. godini S&T ostvariti povećanje prometa od 37 milijuna kuna.

Novo zapošljavanje
Zbog kadrovskog preustroja, S&T računa da će u Hrvatskoj umjesto dosadašnjih 20 imati 110 zaposlenika.
“Očekuje nas razdoblje u kojem će sve veću ulogu imati IT usluge. Mi smo se tijekom ove godine restruktuirali, te smo se sa opreme preorijentirali na IT usluge. Posebno su nam interesantne usluge sigurnosti komunikacijskih mreža koje uključuju ponudu sustava za autorizaciju i autentifikaciju pa sve do VPN rješenja. U tom smislu imamo velik broj potencijalnih klijenata s kojima smo do sada surađivali. Primjerice naši su klijenti T-Com, VIPnet, HNB, a za Plivu smo izgradili VPN komunikacijsku mrežu koja povezuje sve njihove poslovnice u svijet”, izjavio je Jakupek.

Od FINANeta do Hitro.hr

Tvrtka InfoNET Projekt na popisu svojih klijenata ima velik broj financijskih institucija u Hrvatskoj kao i velik broj tvrtki i institucija iz javnog sektora. Između ostalog, ta tvrtka pruža usluge Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Fini.
Država trenutno gradi Računalno-komunikacijsku mrežu tijela državne uprave. Izgradnja te mreže najdalje je odmakla u Zagrebu, a trenutno se obavlja povezivanje sedam županijskih centara na tu mrežu. Inače, okosnicu RKMTDU mreže čini Finina mreža, jer ona povezuje sve poslovnice te agencije u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close