Protuupalni lijekovi mogu pogoršati stanje zaraženog virusom Covid-19

Autor: Goran Jungvirth , 16. ožujak 2020. u 10:13
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poznato je da protuupalni lijekovi predstavljaju rizik za osobe s infektivnim bolestima jer smanjuju imunološki odgovor organizma.

Francuske vlasti upozorile su kako bi široko korišteni protuupalni lijekovi mogli pogoršati koronavirus, piše The Guardian.

Ministar zdravstva zemlje Olivier Véran, koji je kvalificirani liječnik i neurolog, izvijestio je u subotu: „Uzimanje protuupalnih lijekova [ibuprofena, kortizona …] moglo bi biti čimbenik u pogoršanju infekcije. U slučaju vrućice, uzimajte paracetamol. Ako već uzimate protuupalne lijekove, obratite se svom liječniku za savjet.”

Zdravstveni djelatnici ističu kako je poznato da protuupalni lijekovi predstavljaju rizik za one koji boluju od zaraznih bolesti jer smanjuju odgovor imunološkog sustava organizma.

Francuski ministar kaže kako bolesnici trebaju uzimati paracetamol umjesto ibuprofena ili kortizona.

Ministarstvo zdravstva dodalo je kako bi bolesnici trebali birati paracetamol – koji je u Sjedinjenim Američkim Državama poznat pod generičkim nazivom acetaminofen, a često i imenom Tylenol, a smanjuje vrućicu bez protunapada na upalu.

Jean-Louis Montastruc, šef farmakologije u Toulouse bolnici, izjavio je RTL radiju: „protuupalni lijekovi povećavaju rizik od komplikacija kada dođe do vrućice ili infekcije.”

Francusko ministarstvo zdravstva priopćilo je u petak navečer kako se broj slučajeva koronavirusa u zemlji povećao za 800 u 24 sata. Véran je kazao kako je bilo 3.661 potvrđenih slučajeva zaraze koja je dovela do 79 smrtnih slučajeva. Od bolesnih, 154 osobe su na intenzivnoj njezi.

Véran je u svojem dnevnom izvještaju kazao kako su evolucija i širenje virusa „brzi i stvarni”, ali kako se 98 posto onih koji su bili pozitivni oporavilo.

Među javnim atrakcijama koje su se zatvorile nalaze se toranj Eiffel, Château de Versailles, Louvre, Musée d’ Orsay i Centar Pompidou. Pariški nadbiskup Michel Aupetit izjavio je kako neće biti nedjeljnih misa u crkvama u Parizu.

U Francuskoj su zabranjena javna okupljanja više od 100 ljudi, ali je priopćeno kako su prosvjedi izuzeti.

Škole su zatvorene diljem zemlje nakon nastave u subotu, što znači da će 12,4 milijuna učenika ostati kod kuće. Ministar prosvjete Jean-Michel Blanquer izjavio je kako će se od njih očekivati praćenje nacionalnog nastavnog plana putem interneta. „Ovo naredno razdoblje nije razdoblje u kojem mladi ne moraju raditi”, kazao.

Komentirajte prvi

New Report

Close