Preporuka za starije od 60 i njihove obitelji: Kako se nositi s koronavirusom

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2020. u 15:26
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Koronavirusom može se zaraziti svatko, no prema dosadašnjim podacima starije osobe u dobi iznad 60 godina spadaju u rizičnu skupinu razvijanja težih simptoma.

Nekih se preporuka trebaju pdridžavati apsolutno svi, no postoje i specifični koraci kojih bi se posebno trebali pridržavati stariji od 60 godina, prenosi N1.

Uz pomoć dva specijalista gerijatra i propisa Centra za prevenciju bolesti CNN je izdvojio natuknice koje se posebno odnose na osobe starije od 60 godina. Napominju da se upute za koronavirus mogu i mijenjati ovisno o novim situacijama.

Nivo rizika

Centar za prevenciju bolesti navodi da su starije odrasle osobe i one s kroničnim bolestima u većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze Covidom-19. Stručnjaci za zarazne bolesti kao starije osobe definiraju one koji su stariji od 60 godina.

Moguće je zaraziti se virusom i u mlađoj dobi, ali posljedice su opasnije po one starije jer u starosti slabi imunološki sustav, rekao je dr. Samir Sinha, profesor na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Osobe starije od 80 godina moraju još više paziti. Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA u kojem je sudjelovalo više od 72.000 zaraženih osoba iz Kine, stopa smrtnosti je u prosjeku 2,3%, no kod osoba starijih od 80 raste na 15%.

Koje mjere opreza možete poduzeti odmah

Otkažite sve zakazane posjete liječniku koje nisu nužne, savjetuje dr. Carla Perissinotto sa medicinskog odjela na Sveučilištu California.

Bilo da se radi o redovnom pregledu, kontroli za stanje koje je stabilno ili usputnom zahvatu, ako može čekati, bolje je odgoditi.

Ako imate zakazan važan sastanak, razmislite da ga obavite putem video poziva. Pomoću konferencijskih poziva liječnici ionako komuniciraju s pacijentima koji nisu u mogućnosti inače izaći iz kuće.

Recite članu obitelji, prijatelju, kolegi ili susjedu ako brinete za svoje zdravlje te se dogovorite da njega ili nju navedete kao kontakt u hitnom slučaju.

Inače se pridržavajte onoga čega se pridržavate u sezoni gripe: Često i temeljito (barem 20 sekundi) perite ruke. Koristite gel za dezinfekciju ako nemate sapuna i vode pri ruci iako se preferira pranje ruku.

Kako planirati dnevne aktivnosti

Starije osobe koje žive u zajednicama u kojima se virus proširio, trebaju posebno paziti.

Preporuka je izbjegavati velika okupljanja i zatvorene prostore sa slabom ventilacijom jer je na takvim mjestima mogućnost prijenosa virusa veći.

Ne morate se potpuno isključiti iz života i javnosti, ali budite pažljivi kamo idete i kako se ponašate.

Poželjno je pridržavati se zdrave prehrane i vježbanja kao što ste to dosad radili. I, stručnjaci još jednom ponavljaju, pranja ruku nikad neće biti previše.

Kako putovati

Jedna od prvih mjera prevencije je odgoda svakog putovanja koje nije nužno. Mnoge agencije i aviokompanije već su otkazale niz letova zbog zabrana ulazaka u neke zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close