Poznati investitor: Kad ne znate što napraviti u vezi tržišta ovo je savjet Broj 1

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2020. u 09:10
Photo: ROBERTSCHLESINGER/DPA/PIXSELL

Mark Cuban jedan je od voditelja dugogodišnje emisije ‘Shark Tank’ u kojoj on i ostali poznati investitori odlučuju o tome – koje će poduzetničke planove kandidata osobno sufinancirati.

U vrijeme neizvjesnosti na burzi milijarder Mark Cuban prati, kako je nazvao, „pravilo ulaganja br. 1”: „Kada ne znate što učiniti, ne činite ništa”, rekao je 2016. godine na aplikaciji Cyber Dust, prenosi CNBC.

Tržište je u 2016. opalo zbog snažnog pada cijena nafte i rasprodaje kineskih dionica.

Iako se okolnosti danas razlikuju, Cuban i dalje „apsolutno” slijedi isto pravilo, rekao je CNBC-u ovaj tjedan kada je burzovni indeks na Wall Streetu potonuo za više od 2.000 bodova.

„Ako ne razumijete u cijelosti rizike ulaganja koje razmatrate, u redu je ne učiniti ništa”, kazao je Cuban u blogu 2010. godine.

Zapravo, reaktivni potezi, kako tržište fluktuira, nisu dobar način za ulaganje, ističu stručnjaci.

Nikako kratkoročno, nego dugoročno

„Ulaganje nikada ne bi trebalo biti na trenutak”, izjavila je u veljači CNBC-u Liz Ann Sonders, glavni investicijski strateg Charlesa Schwaba. „Uvijek bi se trebalo raditi o procesu tijekom nekog vremena”.

To je savjet koji Warren Buffett često daje također. Zapravo, zagovara strategiju „Kupi i zadrži”.

″Ne gledajte preblizu tržište, „Buffett je izjavio CNBC-u tijekom tržišnih fluktuacija 2016. godine. „Novac se ostvaruje ulaganjima i posjedovanjem dobrih tvrtki kroz duže vremensko razdoblje”.

Ako ulagači „kupe dobre tvrtke, proći će dobro za 10, 20, 30 godina”, kazao je.

Sonders također ističe kako je pad tržišta dio normalnog, zdravog tržišnog ciklusa.

„Postoji korektivna faza koja ne izgleda uvijek kao financijska kriza 2008. godine”, kazala je Sonders.

Što se tiče Cubana (s 4.3 milijarde dolara bogatstva), rekao je da je prodao sve svoje dionice (osim od Amazona, Netflixa i Twittera) dok je tržište nedavno bilo visoko (u cijenama dionica), kako bi povećao svoju likvidnost (dobio gotovinu).

Međutim, čak i uz pad cijena dionica usred rasprodaje ovoga tjedna, drži se svojeg pravila „kada ne znate što učiniti, ne činite ništa”. Kaže da od onda još nije kupio bilo koje dionice zbog svoje nesigurnosti.

″Neću žuriti s kupovinom bilo čega dok ne pogledam tvrtku i znam da je ili krivo procijenjena ili vidim nešto što se čini kao da nije u redu.”

Komentari (3)
Pogledajte sve

Haha on je djelovao kad je trebao… htio je reci savjet br1. Prodaj kad raste i kupuj kad padne…

Pa čovjek kaže da je nedavno prodao sve  osim ovih par (Amazon, …) i da za sad ne kupuje

“izvrstan” savjet….tko ga je poslusao, taj sada ima -50%..

poanta je da milijarderi kad krene pad burzi sve i da zele ne mogu uopce izaci iz pozicije bilo zbog lose poruke koju bi poslali (nepovjerenje u kompaniju) bilo zbog nedovoljne kupnje ..medjutim manji ulagaci mogu bez problema i ako pravodobno reagiraju, mogu spasiti najveci dio uloga i pametni tako rade..a ostali-slusaju ovakve savjete

New Report

Close