Zbog smanjenja stočnog fonda, meso kod susjeda postaje luksuz

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2022. u 07:00
Prodaje se uvozno meso koje je nekvalitetno, jer cijena sve govori/P. Macek/PIXSELL

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci 2022. uvezeno je 52.328.924 kilograma mesa za 312.731.119 konvertibilnih maraka. 

Zbog konstantnog smanjenja stočnog fonda u Bosni i Hercegovini će i dalje dolaziti do manjka domaće govedine na tržištu, te će meso postati luksuz, pišu banjalučke Nezavisne novosti. Smanjenje proizvodnje govedine dovest će do još većeg uvoza mesa sumnjive kvalitete, a cijene će drastično porasti, kažu upućeni u stanje.

Prema podacima Evropske komisije o kretanjima na tržištu ističe se da će se proizvodnja goveđeg mesa u EU smanjiti za 0,6% u 2022. Rast cijena govedine započeo je sredinom 2021., a u svibnju 2022. dostigao je skoro 500 eura za 100 kilograma.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, rekao je za Nezavisne da je u APIF-u ove godine mnogo manje prijavljeno životinja, što dovoljno pokazuje da je opet došlo do smanjenja stočnog fonda.

“Neminovno je da će i dalje doći do smanjivanja stočnog fonda. O ovome je trebalo razmišljati prije pet godina, jer se procjene stočnog fonda pravi unaprijed pet ili 10 godina. Seoska domaćinstva se smanjuju, mladi ne žele u poljoprivredu i govedina, ali i drugo meso, postat će luksuz”, kazao je Banjac.

“Naše političare selo ne zanima. Ne piše nam se dobro. Sad se zbog visokih cijena žita i ne isplati baviti poljoprivredom.” Slično priča i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji kaže da stočni fond opada već godinama.

“Država ne vodi računa o poljoprivrednicima. Glavni razlozi smanjenja stočnog fonda su nepostojanje zaštite domaće proizvodnje, prekomjerni uvoz mesa. Naša proizvodnja je preskupa, i tu smo gdje jesmo.

Umjesto da krizu u svijetu koristimo kao šansu, mi idemo za tom krizom i tonemo sve dublje”, istaknuo je Bićo. “Ako nema dovoljno domaćeg mesa, onda se prodaje uvozno, koje je nekvalitetno jer cijena sve govori. Nemoguće je da se trenutačno po tim cijenama napravi kvalitetno meso. Za većinu građana je meso već luksuz”, kazao je Bićo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci 2022. uvezeno je 52.328.924 kilograma mesa za 312.731.119 konvertibilnih maraka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close