Zbog skupljih sirovina ugroženo poslovanje metalske industrije u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2021. u 22:00
Još od prosinca prošle godine brzo rastu cijene sirovina za metalski i strojni sektor/Shutterstock

Repromaterijal je značajno skuplji, a mi proizvode izvozimo po starim cijenama jer je tako utvrđeno ugovorima, kažu poduzetnici.

Kompanije koja posluju u metalskom i strojnom sektoru u Republici Srpskoj imaju velikih problema jer su čelik, bakar i drugi metali poskupjeli gotovo 50 posto, što bi u sljedećem razdoblju moglo dovesti u pitanje likvidnost izvozno orijentiranih tvrtki.

Na to upozoravaju poduzetnici koji su uz velike napore uspjeli sačuvati radnu snagu i razinu plaća unatoč pandemiji koronavirusa, a kojima poskupljenje sirovina sada ponovno ugrožava poslovanje, piše Glas Srpske. Uz sve to, skuplji je i kontejnerski prijevoz iz Kine.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, kaže da su cijene metala iznenada porasle te da to negativno utječe na poslovanje metalske industrije u Republici Srpskoj.

“Naše kompanije su već sklopile ugovore za isporuku robe. Ulazni materijali su poskupjeli, a poduzetnici ne mogu toliko povećati cijene gotovih proizvoda i tu dolazi do problema i negativnog uticaja na likvidnost”, objasnio je Ćorić.

Teško financijsko stanje

Dodao je da je pitanje koliko su uopće kompanije uspjele osigurati sirovina prije poskupljenja, znajući da su u teškom financijskom stanju i da nisu sposobne za izdvajanje većih svota novca za repromaterijal.

“Pitanje je do kada će sve ovo trajati i gdje će se rast cijena repromaterijala zaustaviti. Koliko znam, bakar je značajno skuplji”, rekao je Ćorić.

97

posto svojih proizvoda izvozi tvrtka Metalac MBM

Slobodan Golub, vlasnik i direktor tvrtke Metalac MBM iz Dervente, rekao je da su problemi veliki.

“Koronavirus je lani napravio velike poremećaje, ali smo nekako tijekom drugog dijela godine uspjeli isplivati i uz sve probleme poslovali smo pozitivno.

Međutim, sada je najveći problem poskupljenje repromaterijala. Još od prosinca cijena sirovine naglo raste i crna metalurgija, cijevi i limovi poskupjeli su i do 48 posto”, objasnio je Golub.

Prema Golubovim riječima, njegova je tvrtka izvozno orijentirana te u inozemstvo plasira 97 posto svojih proizvoda.

Obećali ozbiljnije narudžbe

“Repromaterijal je značajno skuplji, a mi proizvode izvozimo po starim cijenama jer je tako utvrđeno ugovorima. Od dvadesetak proizvoda koje isporučujemo 10 ili 12 izvozimo s gubitkom”, rekao je Golub i dodao da je neizvjesno što će se dalje događati. On ističe da je trenutačna situacija neusporedivo teža u odnosu na krizu iz 2008. godine.

Nemanja Savić, predstavnik tvrtke SIM Technik iz Kotor Varoša, kaže kako očekuje da će se situacija smiriti i do kraja godine vratiti na razinu prije pandemije.

“Preživljavamo nekako. Repromaterijal koji nabavljamo skuplji je desetak posto, ali uspijevamo osigurati potrebne količine. Imamo obećanja naših kupaca iz inozemstva da će u sljedećih nekoliko mjeseci stizati i ozbiljnije narudžbe i to nam daje nadu”, rekao je Savić.

Pero Ćorić je dodao da nisu poskupjeli samo metali već i plastične mase, zbog čega problema ima i sektor koji se bavi preradom te sirovine.

“Plastične mase su prilično zastupljene u svim sektorima, proizvodnji autodijelovi i ostalim granama prerađivačke industrije”, istaknuo je Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close