U naše susjedstvo dolaze superbrzi talijanski vlakovi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 24. veljača 2021. u 17:07
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Frecciarossa talijanskog državnog prijevoznika razmatra uvesti direktnu željezničku liniju Venecija-Ljubljana možda još ove godine

Dok Hrvatima Turci grade prugu kojom će vlakovi “juriti” do 160 kilometara na sat, ali tek od kraja 2023., u susjednu Sloveniju od iduće godine, ako ne već krajem ove, stižu superbrzi vlakovi iz Italije, klasa Frecciarossa (Crvena strijela).

Talijanski i pokoji slovenski medij pišu da talijanska državna kompanija Trenitalia (u sklopu konglomerata Ferrovie dello stato – FS), razmatra uspostaviti željezničku liniju između Venecije i Ljubljane, a potvrda toga, navodi Rainews za regiju Furlaniju Julijsku krajinu, došla je iz FS-a i iz Slovenskih željeznica (SŽ).

Riječ je o brzom vlaku koji bi spajao venecijanski kolodvor Mestre i preko Trsta prometovao sve do glavnoga slovenskoga grada. Plan je da se linija pokrene početkom 2022., ili čak i ranije, u prosincu ove godine. Prva, probna vožnja je danas, u srijedu 24. veljače, polazak je iz Mestrea bio u 15 sati, zadnja stanica je Villa Opicina kod Trsta, blizu graničnog prijelaza Fernetti-Fernetiči. Prijevozno sredstvo je Frecciarossa ETR 1000, koja inače, kao perjanica talijanskih željeznica, može postići brzine veće od 300 km/h.

Međutim, putnici koji ubuduće njime budu prelazilli talijansko-slovensku granicu neće biti te sreće, jer će kompozicija morati usporiti na najviše 160 km/h, pošto su te brzine primjerene ograničenjima slovenske željezničke infrastrukture, ističe Rainews.

Venecija i Ljubljana već su bile izravno željeznički povezane, vrlo kratko od 2004. do 2008. prometovao je vlak Eurocity.

Komentirajte prvi

New Report

Close