U CG porasla ugradnja solarnih panela zbog bijega na selo od korone

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2020. u 22:00
Foto: GettyImages

Solarni paneli našli su primjenu kao izvor struje za vikendice, kamp kućice, brodove i katune, kao i za pričuvno napajanje tamo gdje je električna mreža nestabilna.

Potražnja za solarnim panelima u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci značajno je porasla uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa jer se veliki broj ljudi vraća na selo ili boravi u vikendicama, rekao je za Dnevne novine Jovan Kotlica, vlasnik kompanije Elko koja se bavi uvozom i ugradnjom solarnih panela. Kotlica kaže da je njegova kompanija do sada instalirala oko 450 solarnih sustava te da potražnja iz godine u godinu raste.

“Solarni paneli našli su primjenu kao izvor napajanja za kolibe, vikendice, kamp kućice, čamce, brodove, i kao pričuvno napajanje za objekte tamo gdje je električna mreža nestabilna. Gotovo da nema planine i katuna na kojima nismo radili, sustave smo postavili na Sinjajevini, Lukavici, Bjelasici, Prošćenskoj planini, Hajli i Čakoru”, navodi Kotlica, prenosi CdM.
Iako nije želio reći točnu cijenu jednog solarnog panela i njegove ugradnje, Kotlica objašnjava da su posljednjih godina cijene postale pristupačne i da su u padu.

Povrat ulaganja za 5 godina

“Ukupna cijena sustava daje se na temelju specifikacije koja je drukčija za svaki objekt. Posebno su zanimljivi solarni sustavi koji rade po načelu razmjene na mjestu konekcije kojima se postiže ušteda na mjesečnim računima za električnu energiju, čije je vrijeme povrata ulaganja oko pet godina”, rekao je Kotlica.
On je, također, komentirao izmjene i dopune Zakona o energetici, koje je crnogorska vlada nedavno usvojila.

Zakon, nakon što stupi na snagu, omogućit će kućanstvima ugradnju solarnih panela na krovu za vlastitu proizvodnju električne energije.
“Izmjenom Zakona o energetici očekuju se značajna poboljšanja za ovaj radni režim elektrana i dodatne povoljnosti. Kada je riječ o koristima, one se pojavljuju odmah nakon ugradnje, jer je, na primjer, rata kredita za izgradnju solarne elektrane manja nego ušteda na računu za električnu energiju”, objasnio je Kotlica.

Prema njegovim riječima, ulaganja u solarnu energiju je sigurno, dok je oprema dugotrajna i jednostavna, a korištenje gotovo ne zahtijeva održavanje. Kotlica navodi i da se izgradnjom solarnih kolektora za grijanje vode mogu postići velike uštede u potrošnji energije u hotelima na obali.
Direktor Elkoa je rekao da postoji i mogućnost otvaranja tvornice za proizvodnju solarnih panela u Crnoj Gori.

Elektrifikacija katuna

“Bilo je razgovora i o otvaranju tvornice za proizvodnju solarnih panela u Crnoj Gori, što je ideja koja se nakon najave nekoliko većih projekata u zemlji čini sve više opravdanom. Sličan primjer imate na Kosovu, gdje kompanija Jaha Solar ima proizvodni pogon i izvozi panele diljem Europe. Upravo je ta kompanija bila angažirana na izgradnji dvije mrežne solarne elektrane u Crnoj Gori”, rekao je Kotlica, čija je kompanija prve panele ugradila prije šest godina, i to na katunima.

On je dodao da je za potrebe razvoja poljoprivrede postavljeno nekoliko tisuća solarnih panela.
“Na taj način rješava se problem elektrifikacije objekata do kojih elektrodistribucijska mreža još nije došla. Većinom je riječ o kolibama na katunima nužnim za razvoj poljoprivrede i stočarstva u našoj zemlji.

Uglavnom su to općine u sjevernoj i središnjoj regiji Crne Gore. Glavna prednost je u tome što je sunce nepresušan izvor energije i što svatko može izgraditi solarnu elektranu manjeg ili većeg kapaciteta, ovisno o potrebama i mogućnostima”, zaključio je Kotlica.

Komentirajte prvi

New Report

Close