U BiH sve više nedostaju obrtnici, a soboslikari i zidari neće raditi za dnevnicu manju od 50 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2021. u 22:00
Na tržištu rada najviše nedostaju keramičari, zidari, …/SHUTTERSTOCK

Na tržištu rada najviše nedostaju keramičari, zidari, soboslikari, zavarivači, vodoinstalateri, mesari i vozači.

Keramičari, zidari, soboslikari, zavarivači, vodoinstalateri, mesari i vozači, samo su neka od zanimanja koja i dalje nedostaju na tržištu rada u BiH.

Kako kažu sugovornici Nezavisnih novina, takvi radnici nedostaju jer ih se malo školuje za ta zanimanja, a veliki broj iskusnih obrtnika otišao je u inozemstvo u potragu za boljom plaćom. Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-poduzetničke komore RS, rekao je da se na zanate ne usmjerava dovoljno učenika.

I Jovan Bratić, direktor Zanatsko-poduzetničke komore RS, smatra da obrtništvo u BiH nestaje zbog čega dolazi do poskupljenja njihovog rada, što bi trebala biti motivacija djeci da se školuju za ta zanimanja.

“Zidari, vodoinstalateri, soboslikari i svi drugi zanati traženi su u cijelom svijetu jer jednostavno obrtnika nema i potražnja za njima je sve veća. Soboslikar ili zidari danas se ne mogu pronaći za dnevnicu ispod 100 KM (oko 50 eura), a ranije je bila 50 KM”, objasnio je Bratić.

Naveo je da je teško pronaći keramičara koji će raditi ispod 15 KM (oko 7,5 eura) po kvadratu, a ranijih godina to je iznosilo 8 KM (oko 4 eura).

Prema njegovim riječima, u RS najviše nedostaju zavarivači, tesari, zidari, mehaničari i tokari.

“Nama sad nedostaju i kuhari i konobari jer je Hrvatska pokupila sve te sezonske radnike koji su tamo dobro plaćeni”, objašnjava Bratić.

On dodaje kako će poslodavci da bi zadržali radnike morati povećati plaće, inače će morati zatvoriti tvrtke.

Kemal Isanović, tajnik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, kaže da i FBiH ima problema s nedostakom obrtnika. I do onih kojih ima teško je doći jer su prezauzeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close