Za staru tvrđavu na Skadarskom jezeru imaju velike planove

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2020. u 14:00
Potres iz 1979. godine prouzročio je znatna oštećenja na tvrđavi Besac/SHUTTERSTOCK

Planira se otvaranje konobe s vinotekom za promociju crnogorskih vina i tradicionalnih lokalnih proizvoda, te smještajnog objekta s najmanje četiri zvjezdice.

Crnogorska vlada ovlastila je Ministarstvo kulture da raspiše natječaj za izbor koncesionara za tvrđavu Besac u Virpazaru, kulturno-povijesni spomenik od izuzetnog značaja, pišu Vijesti.

Koncesionar koji dobije na korištenje tvrđavu na Skadarskom jezeru na 30 godina na toj lokaciji gradit će muzejski objekt s ugostiteljskim sadržajima, a bit će mu dopuštena i gradnja privremene smještajne jedinice, kategorije najmanje četiri zvjezdice.

U skladu s važećom planskom dokumentima, preporuka je da buduća namjena tvrđave bude muzejska, ali da ima i druge sadržaje koji će obogatiti ponudu.

To su galerija slika s knjižnicom, muzej s postavom iz područja Crmnice, te dijelom ugostiteljski sadržaji – konoba s vinotekom s ciljem promocije crnogorskih vina i tradicionalnih proizvoda lokalnog stanovništva, promatranje panorame s osmatračnica, suvenirnica i stražarnica.

Vojna utvrda Osmanskog Carstva

Tvrđava Besac jedan je od najatraktivnijih vidikovaca na Skadarskom jezeru. Zajedno s Virpazarom predstavlja “ulaz” u vinski kraj Crmnice i NP Skadarsko jezero. Riječ je o jednoj od najstarijih vojnih utvrda očuvanih na području Crne Gore.

Tvrđava je podignuta za vrijeme Osmanskog Carstva, u drugoj polovici 15. stoljeća. Dodjela koncesije podrazumijeva obnovu i adaptaciju, održavanje i korištenje tvrđave koja obuhvaća površinu od 1200 četvornih metara i zaštićena je bedemima.

Ponuđač mora ispuniti tehničke i financijske uvjete da bi dobio koncesiju. Treba dokazati da je u razdoblju od najmanje pet godina upravljao najmanje jednim sličnim objektom u zahvatu kulturnog dobra prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Ako je ponuđač konzorcij mora imati člana koji ispunjava navedeni kriterij. Usto, treba dostaviti idejno rješenje za obnovu objekata.

Ponuđač mora dokazati i da je u posljednje dvije godine pozitivno poslovao te da je u posljednjoj godini ostvario promet od najmanje 500.000 eura u području ugostiteljstva. Najmanja ukupna vrijednost stalne imovine kojom upravlja ponuđač za posljednje tri fiskalne godine mora iznositi najmanje milijun eura.

Velike štete od potresa

Početni iznos godišnje koncesijske naknade je tisuću eura i 15 posto ostvarene dobiti. Varijabilni dio koncesijske naknade obračunavat će se i naplaćivati godinu dana od početka poslovanja. Potres iz 1979. godine prouzročio je znatna oštećenja na tvrđavi, a 2013. provedene su opsežne konzervatorske mjere.

Besac je bio u ruševnom stanju i izvan upotrebe više od 60 godina, kada je 2013. godine izvedena prva faza konzervatorskih restauratorskih radova na temelju usvojenog glavnog projekta obnove.

Pristupna staza do tvrđave, cesta s kamenim potpornim zidom, obnovljena je u prvoj fazi radova i u dobrom je stanju. Da bi se kontrolirao ulaz u tvrđavu, JP Kulturni centar Bar je 2014. godine postavio novi ulaz od kovanog željeza, a 2015. postavljena su privremena vrata i prozori.

Komentirajte prvi

New Report

Close