Susjednom tržištu rada pod hitno trebaju trgovci, skladištari i vozači

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2021. u 15:26
Poslodavci traže i veći broj operatera u pozivnim centrima/SHUTTERSTOCK

Na vrhu top-liste najtraženijih sektora i u 2020. godini bili su trgovina, IT, strojarstvo, administracija i elektrotehnika, skladištenje, …

Prošla godina obilježena je pandemijom Covida-19 koja je imala veliki utjecaj na tržište rada u Srbiji. Za vrijeme izvanrednog stanja sve je bilo u zastoju, ali nakon ukidanja počelo je prilagođavanje novoj situaciji. Novosti u poslovanju uslijed epidemioloških mjera u prvi plan stavile su rad od kuće, piše B92.

Prema podacima web stranice Poslovi infostud, prošla godina završena je uz 41.902 mogućnosti za zapošljavanje, što je pad od 14% u odnosu na 2019. godinu. S druge strane, za četiri posto povećan je broj osoba koje su bile u potrazi za prvim ili novim poslom.

Na vrhu top-liste najtraženijih sektora i u 2020. godini bili su trgovina, IT, strojarstvo, administracija i elektrotehnika, skladištenje, građevinarstvo, transport i pozivni centri.

Kada je riječ o pojedinačnim radnim mjestima, najveću mogućnost za zapošljavanje imali su trgovci, komercijalisti, skladištari, vozači i telefonski operateri. Sektor IT-a i dalje je vrlo deficitaran te je poslodavcima teško pronaći kvalitetnog kandidata.

Srpskom tržištu rada nedostaju i mnoga zanatska zanimanja, poput frizera, kuhara, automehaničara, stolara, tesara i bravara. Za ta zanimanja već godinama vlada veća ponuda nego što je potražnja.

“U gotovo 42.000 oglasa za posao, koliko ih je bilo u 2020. godini, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom – čak 60%. Visoka ili viša škola je tražena u 29% natječaja, a master studij u samo 8%.

Protivno tome, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj mjeri čine visokokvalificirani ljudi (50%), dok samo četvrtina ima srednju stručnu spremu.

Komentirajte prvi

New Report

Close