Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj pokreću svoju mljekaru u Prnjavoru

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2022. u 22:00
Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 milijuna litara bio je veći nego godinu ranije/SHutterstock

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara, koje broji 430 članova, godišnje proizvede oko 40 milijuna litara mlijeka, odnosno oko 33 posto u RS i 15 posto u cijeloj BiH.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske pokrenulo je projekt izgradnje mljekare koja bi proizvodila do 30.000 litara mlijeka dnevno.

Udruženje je već otvorilo poziv za dostavljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pogona za preradu mlijeka, javljaju BiH mediji.

Plan pokretanja mljekare znači dnevnu preradu od oko 5000 litara do 30.000 litara mlijeka na dan u skladu s potrebama tržišta.

Na rubu opstanka
Od ponuđača se traži da predloži tehnologiju koja će osigurati postupni rast proizvodnje, a koji se odnosi na četverogodišnje razdoblje. Trenutačno to udruženje broji 430 članova, a najveći broj pripada uzgajivačima koji imaju manje od 10 muznih grla.

Na godišnjoj razini proizvedu oko 40 milijuna litara mlijeka, odnosno oko 33 posto mlijeka u RS i 15 posto u cijeloj BiH, a čine tek pet posto od ukupnog broja proizvođača mlijeka.

Pogon za preradu mlijeka bit će u vlasništvu proizvođača, odnosno članova udruženja. Riječ je o modelu, kakav je već razvijen u Norveškoj, gdje mljekari imaju 27 svojih pogona. Plan je da se pogon za preradu mlijeka izgradi u Poslovnoj zoni Vijaka u Prnjavoru na površini od 18.536 četvornih metara.

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj nalazi se pred nizom izazova, što znači da proizvođači moraju biti pravovremeno informirani i osposobljeni, poručeno je s ovogodišnjeg Savjetovanja mljekara u Gradišci održanom u veljači ove godine.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, rekao je da ministarstvo podržava sektor mljekarstva, kao najorganiziraniji dio poljoprivrede RS, te će ga i u budućnosti podržavati jer zapošljava najveći dio radne snage u ruralnom području RS.

Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 milijuna litara veći je nego 2020. godine. Međutim, mljekari ističu kako teža vremena ne pamte. Nekada najunosnija grana poljoprivrede dovedena je na rub opstanka.

U izjavi za RTRS, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS, rekao je kako je proizvodnja mlijeka u RS sa 17.600 pala na 3000 proizvođača, te da se sve više farmi zatvara. No, nabava robota za mužnju bit će subvencionirana sa 30 posto, odnosno sa 100.000 KM (oko 51.000 eura).

Proizvođači mlijeka u RS ogorčeni su niskim otkupnim cijenama. U travnju je Čedomir Borojević, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda u RS, rekao za Glas Srpske da farmeri ne odustaju od zahtjeva za višom otkupnom cijenom.

Ugrožena radna mjesta
“Na mojoj farmi dnevno se proizvodi 4200 litara i zamislite kada bih ja to sve morao baciti koliki bi to bio gubitak. U pitanju je i sudbina 30 zaposlenih, od čega je 15 na farmi”, rekao je Borojević. Dodao je da je cijena mlijeka vrlo niska, a godinama nije povećavana.

“Na moju godišnju proizvodnju od 1,300.000 litara isporučenog mlijeka za ovih nekoliko godina na gubitku sam i više od milijun maraka”, objasnio je Borojević.

Duško Cvjetinović, vlasnik bijeljinske mljekare Dule, rekao je da nije realno da svaka litra mlijeka svakog proizvođača stoji jednako.

Komentirajte prvi

New Report

Close