Otkriveno što je uzrok pucanja najvećeg mosta u BiH

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 11:43
Foto: Unsplash

U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova.

Autocesta na koridoru Vc, koja velikim dijelom prolazi kroz BiH, a povezuje Osijek i luku Ploče, od velikog je značaja za gospodarstva obje zemlje. Najveći dio autoceste kroz BiH tek se treba izgraditi, a njezin dio je i već izgrađeni most preko Neretve u blizini Počitelja. No, na novom je mostu prije nekoliko mjeseci uočeno puknuće betona i u tijeku je sanacija.

U tijeku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na koridoru Vc. Na prvi pogled iznimno zahtjevan, premošćuje rijeku Neretvu u Počitelju. Kako doznaje HRT, otkrivene napukline ne ugrožavaju stabilnost mosta.

“Tako da je izvođač trenutno u procesu otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom otvorili, odnosno stavili u funkciju u travnju, odnosno maksimalno do 1. svibnja ove godine”, kaže Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Navodno je ugrađena čelična užad utjecala na pojavu pukotina u zakrivljenom mostu, što se ipak može popraviti. Izgradnja autoceste u Hercegovini nastavlja se. U sljedeće tri godine očekuje se završetak svih radova.

Veliko gradilište na jugu Hercegovine

“Hercegovina, odnosno ovaj južni dio – bio je zapostavljen što se tiče same izgradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km iduće tri godine”, dodaje Lasić.

Izgradnjom dionice koridora Vc Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom. Uz dobitak za hrvatsko gospodarstvo i naša turistička središta i u turizmu u Bosni i Hercegovini bit će novog zamaha.

“Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Europom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u gospodarstvu”, kaže prof. dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Most kod Počitelja srećom nije ključno oštećen, što bi odužilo radove, tvrde građevinski stručnjaci s kojima smo razgovarali. Završetak izgradnje koridora Vc očekuje se početkom 2030, prenosi HRT.

Komentari (1)
Pogledajte sve

samo natiskaj silikona u pukotine i vozi dalje

New Report

Close