Iza ulaganja u zlato nekoliko je odličnih godina – što sada slijedi?

Autor: Josip Kokanović , 01. veljača 2024. u 11:00
foto: unsplash

Geopolitičke napetosti narasle su na razinu neviđenu od hladnog rata, a kao ruske bombe, eksplodirala je kupnja zlatnih poluga i zlatnika pa je došlo do nestašice na europskom tržištu.

Zadnjih nekoliko godina, svjedočili smo brojnim burnim događajima koji su ostavili dubok trag na investicijskim tržištima, pa tako i na tržištu investicijskog zlata koji mnogi smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima. Veliki rast potražnje za zlatom krenuo je još 2019. godine kada se počelo ozbiljno govoriti o dolasku nove recesije, a tada je došlo i do sada već zaboravljene repo krize pa je cijena žutog plemenitog metala već te godine skočila za 20-ak posto.

Nakon toga, uslijedila je pandemija koronavirusa i sustavno zatvaranje gospodarstava diljem svijeta, rast panike i straha te ozbiljna kriza opskrbnih lanaca. Uz to, monetarne vlasti u SAD-u i Europi provele su neviđenu monetarnu ekspanziju čije posljedice i danas osjećamo u vidu visoke inflacije.

Stabilizacija pa rat u Izraelu

Sve je utjecalo na rast potražnje za zlatom, a kada se strah malo smirio, a s njime i potražnja, novi šok – otvorena ruska invazija na Ukrajinu. Geopolitičke napetosti su narasle na razinu neviđenu od hladnog rata, a kao ruske bombe, eksplodirala je i kupnja zlatnih poluga i zlatnika te je došlo do nestašice na europskom tržištu.

Tržište se nakon nekoliko mjeseci stabiliziralo i činilo se da je napokon nastupio malo duži period bez velikih negativnih šokova, sve dok u listopadu 2023. godine Hamas nije ušao u otvoreni rat s Izraelom. S obzirom na to da svaki lokalni sukob na naftom bogatom Bliskom istoku može prerasti u regionalni, a regionalni u globalni, tržišta su se brzo opet našla u blagoj panici što uvijek znači isto – potražnja za zlatom je rasla. Svi ti događaji posljedično su doveli do izraženog rasta cijene zlata. U posljednjih pet godina, dolarska cijena unce zlata narasla je za oko 65 posto, čime je zlato opravdalo reputaciju zaštite kapitala od nepovoljnih pojava poput visoke inflacije i geopolitičkih kriza. Ukratko, što je neizvjesnost veća – zlatu cijena više raste.

65 posto

porasla je cijena unce zlata u zadnjih pet godina

Čini se da kraj turbulentnim događajima nije došao. Dapače, 2024. godina mogla bi ih biti puna. Geopolitičke nestabilnosti koje direktno utječu na sve ostalo nisu se smirile. Sukob u Izraelu proširio se na Libanon i Jemen, Amerikanci i saveznici direktno su se uključili bombardiranjima, a ne jenjava ni rat između Rusije i Ukrajine. Zveckanje oružjem sve je glasnije na istoku, ali i na zapadu i pravo je diplomatsko čudo da još nije došlo do veće direktne eskalacije između SAD-a i NATO-a s jedne te Irana i Rusije s druge strane.

Neizvjesna 2024.

Osim toga, ovoj godini često pripisuju epitet superizborna jer su pred nama predsjednički izbori u SAD-u i oni za Europski parlament, između ostalih. Političke trzavice i sve veća polarizacija u SAD-u i Njemačkoj dodatno utječu na rast neizvjesnosti i na gospodarskom planu. Upravo u Njemačkoj možemo pratiti zanimljiv razvoj događaja koji vjerojatno očekuje i cijelu Europsku uniju u narednom periodu. Nova recesija, problemi na tržištu nekretnina, rast cijena energenata i politički problemi koji iz svega toga proizlaze doveli su do velikog skoka potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima. Podaci koje u Centru Zlata dobivamo od svojih srednjoeuropskih dobavljača (kovnica) zlata pokazuju da je u zadnjih mjesec dana došlo do velikog skoka potražnje za zlatom u Njemačkoj. Taj skok još nije toliko zamijećen u ostatku Europe, ali su primijećeni trendovi nemogućnosti naručivanja određenih proizvoda zbog blage nestašice uzrokovane rastom njemačke potražnje. Kako će izgledati ostatak godine na tržištu zlata, ostaje za vidjeti, ali jedno je sigurno – oni koji se na vrijeme pripreme uvijek prođu bolje od onih koji čekaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close