Luka Virpazar omogućit će povezivanje CG i Albanije na Skadarskom jezeru

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2021. u 22:00
Lipanj 2022. godine krajnji je rok za završetak predviđenih radova na izgradnji Luke Virpazar/Shutterstock

Raspisan je javni poziv za izbor izvođača radova za prvu fazu izgradnje luke preko koje će uspostaviti promet između dvije susjedne zemlje, a vrijednost radova procijenjena je na 3,7 milijuna eura.

Ured za europske integracije i Uprava javnih radova Crne Gore raspisali su javni poziv za izbor izvođača radova za prvu fazu izgradnje luke u Virpazaru na Skadarskom jezeru. Vrijednost radova procijenjena je na 3,7 milijuna eura, javlja portal eKapija.

Ta se investicija provodi u sklopu ALMONIT-MTC projekta, a uz financijsku podršku Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Italije, Albanije i Crne Gore.

Inicijativa o uspostavljanju jezerskog prometa i povezivanju Crne Gore i Albanije predviđa izgradnju više pristaništa na Skadarskom jezeru u Albaniji i izgradnju luke Virpazar u Crnoj Gori.

Plutajuća zaštitna barijera
U sklopu luke planirana je izgradnja keja, potpornih zidova, uređenje luke, izgradnja turističkih objekata, pratećih instalacija, cesta i prometne signalizacije.

U pristaništu je planirano postavljanje pontona. Na ulazu u luku predviđena je plutajuća barijera za sprečavanje izlijevanja naftnih derivata iz luke u jezero u slučaju incidenta.

U luci će se izgraditi turistički objekt. Osmišljen je kao sklop od dvije cjeline, od kojih se jedna sastoji od kafića s turističkim pultom, vanjske terase, suvenirnice i radnog prostora, dok drugu čini javni toalet. Između ta dva dijela projektirana je natkrivena zona, za zaštitu posjetitelja od kiše i sunca.

Projektant je prilikom izrade idejnog projekta vrijednost radova za izgradnju prve faze Luke Virpazar procijenio na 3,7 milijuna eura. To u odnosu na financijska sredstva određena proračunom projekta za izvođenje radova od 2,15 milijuna eura čini razliku od 1,55 milijuna eura, koja ne može biti financirana kroz projekt. Vlada je zato zadužila Ministarstvo financija i socijalne skrbi da Prijedlogom zakona o proračunu za 2022. planira dodatna sredstva za realizaciju projekta.

Odlukom iz 2004. predviđeno je uspostavljanje graničnog prijelaza Virpazar za međunarodni jezerski putnički promet. Planirana je izrada projektne dokumentacije, izgradnja graničnog prijelaza i stvaranje uvjeta za rad nadležnih službi.

Međutim, odluka iz 2004. nikada nije u potpunosti implementirana, te je donesena nova Odluka o objavljivanju Sporazuma između vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prijelaza Ckla (Crna Gora) – Zogaj (Albanija) za međunarodni cestovni i jezerski putnički promet.

Razvoj multimodalnog prometa
Iz Vlade je ranije rečeno da je razdoblje implementacije projekta 42 mjeseca, a da je rok za završetak lipanj 2022., što je i krajnji rok za završetak predviđenih radova na izgradnji Luke Virpazar.

Izgradnjom luke u Virpazaru stvorit će se pretpostavke za razvoj multimodalnog prometa u unutarnjim vodama, kao i daljnju međunarodnu plovidbu prema pristaništima i lukama u Albaniji, objavljeno je u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

“Luka Virpazar koja željezničkom i cestovnom infrastrukturom povezuje središnju i sjevernu regiju Crne Gore s jugom zemlje bit će ključna spojna točka između unutarnjih plovnih puteva u zemlji i međunarodnih plovnih puteva”, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close