Još nije gotovo: Porast broja novozaraženih u više država u našem susjedstvu

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2020. u 10:57
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da se epidemiološka slika u Sjevernoj Makedoniji, BiH i Srbiji pogoršava, rekavši da je vrlo moguće da se granica s Hrvatskom opet zatvori.

U hrvatskom okruženju pojavila su se opet mini žarišta korona virusa.

Tako su u laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 sata testirali 94 uzorka. Dnevni avaz piše da je registrirano osam novih pozitivnih na Covid-19.

– Radi se o šest pacijenata u Tešnju, te po jedan u Sarajevu, u općini Novi Grad, i Kiseljaku – kažu. Tešanj posljednjih nekoliko dana bilježi rapidan rast broja oboljelih. U ovom gradu sada 114 zaraženih, prenose 24sata.

Tešanj je treći grad u BiH, po broju zaraženih. Najviše oboljelih je u Banjoj Luci (618), te u Maglaju (146).

Nakon što je korona virus prošlog četvrtka registriran kod 28 ljudi u privatnom domu za stare u Petrovaradinu, u tom novosadskom naselju, u kojem se nalazi i nužni smještaj za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zavladala je panika. Naime, kako za Alo kažu stanari, korona virus je potvrđen i kod njihove susjede zaposlene u domu u kojem je buknula zaraza, a potvrđeno je da je zaraženo i njeno troje djece.

Prema riječima susjeda, budući da djeca njihove susjede imaju blaže simptome, nalaze se na kućnom liječenju, a otac, koji još čeka rezultate, brine o njima.

– Očajni smo! Mi ne živimo u klasičnim stanovima, već u nekadašnjim uredima, pa smo u svakodnevnom kontaktu jedni sa drugima. Bojimo se da smo već zaraženi, samo još nismo imali simptome. Naša susjeda je u izolaciji u domu za stare, gdje se i zarazila, ali njena djeca, koja su također pozitivna, išla su u trgovinu i igrala se s drugom djecom dok su čekala rezultate – kaže jedan od stanara.

Korona u Sloveniji: ‘Drugi val bliže nego se čini”

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin je u nedjelju rekao kako borba protiv virus još nije gotova te kako se dio svijeta bori s drugim valom. Rekao da je da Sjeverna Makedonija dnevno zabilježi više od 120 slučajeva. Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs također je potvrdio da se epidemiološka slika u sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji pogoršava, rekavši da je vrlo moguće da se granica s Hrvatskom, primjerice, zatvori.

– Naravno da je moguće. Nismo tako daleko da ćemo poduzeti akciju da zatvorimo granice svima koji dolaze iz Sjeverne Makedonije. Trenutno svi oni koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, uključujući i Slovence, moraju u karantenu na 14 dana.

U Sloveniji je u subotu objavljeno kako u zadnja 24 sata testiranjem 715 osoba potvrđeno pet novih zaraza koronavirusom, što je bio najveći broj novih dnevnih infekcija u zadnjih nekoliko tjedana.

Riječ je o 4 zaražene osobe u mjestu Jesenice i jednom slučaju u Ljubljani, objavila je slovenska vlada.

Kako prenose slovenski mediji, u tim slučajevima riječ je o “importiranju” virusa iz inozemstva, ili zarazi slovenskih državljana koji su boravili u inozemstvu, a svi kontakti s oboljelima koji su utvrđeni stavljeni su u karantenu i pod epidemiološki nadzor.

Komentirajte prvi

New Report

Close