Crna Gora neće dopustiti izgradnju resorta Porto Skadar Lake

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Na Skadarskom jezeru planirana je izgradnja hotela sa 50 apartmana, 30 vila, marine, pristaništa i drugih sadržaja.

Porto Skadar Lake, jedan od velikih turističkih projekata u Crnoj Gori, trebao je biti smješten u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero, ali izgradnja još nije počela.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u ožujku 2015. izdalo je građevinsku dozvolu Montenegro Resort Company za izgradnju Porto Skadar Lakea i turističkog naselja u NP Skadarsko jezero, iza čega stoji francuski poduzetnik Lionel Sonigo.

Međutim, gradnji su se odmah suprotstavili stanovnici tog kraja i brojne nevladine udruge, objašnjava RTCG. Čak je 2016. Milorad Vujović, tadašnji potpredsjednik vlade, rekao da resort Porto Skadar Lake ne treba graditi jer će devastirati obalu jezera. Te godine se tvrdilo i da su počeli pripremni radovi na zemljištu koje je u vlasništvu investitora.

Bez glavnog projekta

“Pripremili smo sve potrebne studije i one su odobrene od strane relavantnih institucija. U tijeku je izrada studije ispitivanja fitoplanktona u ljetnjem razdoblju i očekujemo da će biti završena u rujnu”, rekao je tada Lionel Sonigo, navodeći da je kompanija u projekt uložila 10 milijuna eura.

10

milijuna eura u Porto Skadar Lake uložila je tvrtka Montenegro Resort Company do 2016.

Prema idejnom projektu, planirana je izgradnja hotela sa 50 apartmana, 30 vila, marine, pristaništa i drugih sadržaja u koje je trebalo biti uloženo 160 milijuna eura. No većina lokalnih stanovnika smatra da u nacionalnom parku, posebno u zaštićenoj zoni Biški rep, nema prostora za izgradnju megalomanskih projekata.

“Obje građevinske dozvole za komplekse su aktivne, to su dozvole koje se izdaju za idejni projekt”, rekao je Danilo Mrdak, državni tajnik u Ministarstvu ekologije. No danas je gradnja pod upitnikom jer investitor još nije pripremio glavni projekt. Ali prema zakonu to i ne mora biti tako brzo. “Prema važećem zakonu to se može beskonačno otezati”, izjavio je Mrdak.

Ne vjeruju investitoru

Građani, međutim, zahtijevaju veću transparentnost i zaštitu nacionalnog parka. “Nemamo nikakvu sigurnost da iza tog projekta stoje kvalitetne kompanije, s međunarodom reputacijom, koje će ispuniti sve uvjete kada je riječ o zaštiti tog područja”, rekao je mještanin Radovan Pobor.

Na inicijativu stanovnika i udruge Green Home još u lipnju 2018. Vijeće Europe otvorilo je slučaj spornog projekta Porto Skadar Lake. “Preporučeno je da se taj projekt zaustavi i da se za turističke aktivnosti pronađe adekvatna lokacija”, rekla je Azra Vuković iz Green Homea.

Na pitanje može li se potpuno obustaviti gradnja državni tajnik u Ministarstvu ekologije kaže da je to stvar pravnog tumačenja. “Riječ je o nekim stečenim obvezama. Ne može se iz svega toga tako lako izaći, ali uradit ćemo sve da to bude sa što manje štete za proračun i građane”, objasnio je Mrdak.

Preporuka je bila i da se pripremi nova planska dokumentacija za NP Skadarsko jezero. Zakon je stigao u Skupštinu 2018. ali o njemu nikad nije raspravljano.

Komentirajte prvi

New Report

Close