Cijene građevinskog materijala porasle do 50 posto, poskupjele i nekretnine

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2021. u 22:00
Željezo je na crnogorskom tržištu sa 600 eura po toni poskupjelo na 1000 eura/G. Kovačić/PIXSELL

Za rast cijena odgovorno je lanjsko smanjenje svjetske proizvodnje građevinskog materijala zbog korona krize, kao i ovogodišnje veliko povećanje cijena dostave i transporta.

Cijene građevinskog materijala ove godine porasle su od 35 do 45 posto, pa i više od 50 posto, koliko je skuplje armaturno željezo, bakar i aluminij, rečeno je Pobjedi iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Za rast cijena odgovorno je lanjsko smanjenje svjetske proizvodnje građevinskog materijala zbog korona krize, kao i ovogodišnje veliko povećanje cijena dostave i transporta.

“Željezo je sa 600 eura po toni poskupjelo na 1000 eura. Došlo je do skoka cijene cigli, crijepa i sličnih proizvoda za 30 posto. Cijena cementa veća je za gotovo 10 posto, iznosi 85 eura plus PDV po toni”, rekli su iz PKCG-a.

Također, cijena dizel goriva, koje se prilično koristi u građevinskoj industriji, od listopada 2020. do istog mjeseca ove godine porasla je 26,5 posto.

“Uslijed epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih tvornica za proizvodnju građevinskog materijala, zbog čega je smanjen obujam proizvodnje, te su porasle cijene. Nakon otvaranja granica obnovljen je transport roba, ali su slični problemi pogodili i druga područja proizvodnje, a kasnije i dostavu i transport roba”, objasnili su iz PKCG-a.

Istaknuli su da je uslijed pokretanja gospodarstva ove godine došlo do naglog rasta potražnje za građevinskim materijalom.

“Tvornice koje su zbog epidemioloških mjera smanjile obujam proizvodnje, pa čak i zatvarale pogone, sada ne mogu tržištu isporučiti tražene količine, pa se na isporuku određenih materijala čeka više mjeseci, što utječe na rast cijene”, rekli su iz PKCG-a.

Uslijed povećanja cijena građevinskog materijala, u odnosu na prošlu godinu došlo je i do poskupljenja na tržištu nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close